Google skal skyve IE ut av PC-ene

Frykter IE8, og skal kjøpe seg markedsandeler før Microsoft kommer på offensiven igjen.

Google skal skyve IE ut av PC-ene

Frykter IE8, og skal kjøpe seg markedsandeler før Microsoft kommer på offensiven igjen.

Helt siden Microsoft lanserte Windows 95, har selskapet hatt en unik fordel i nettlesermarkedet. Den første utgaven av Internet Explorer fulgte med OEM-utgaven av Windows 95. I alle senere utgaver av Windows har Internet Explorer vært inkludert. Dette betydde etter hvert slutten for Netscape.

Også i dag skal det godt gjøres å få kjøpt en PC med Windows som har noen annen nettleser enn Internet Explorer ferdig installert. Nedgangen i bruken av IE de siste årene skyldes primært at Microsoft nesten ikke videreutviklet IE fra 2001 til 2006, samtidig som aktører som Opera Software og Mozilla har brukt mye ressurser på både å forbedre brukergrensesnitt og å forbedre støtten for webstandardene. Dette har gjort at mange flere har fått øynene opp for alternativene.

Innen et halvt år kommer Internet Explorer 8, som skal være et stort skritt samme retning som de andre nettleserne har beveget seg de siste årene. Denne vil trolig reduserer strømmen av nye brukere til de andre nettlesere, siden den for en større gruppe blir bra nok.

Dette kan gjøre det vanskeligere for de alternative nettleserne å vokse ytterligere, ikke minst de nettleserne som ennå ikke har rukket å bygge seg opp en stabil tilhengerskare.

Et godt eksempel på en slik nettleser er Googles Chrome. Den første versjonen, en betautgave, ble sluppet så sent som i begynnelsen av september. Riktignok har Chrome allerede omtrent samme brukerandel som Opera, skal man tro de siste tallene fra OneStat.com, men det er usannsynlig at Google vil slå seg til ro med en så begrenset markedsandel.

Noe Google nå seriøst vurderer, blant flere grep for å gjøre Chrome til favorittleserne til vanlige PC-brukere, er å få PC-leverandører til å forhåndsinstallere Chrome på nye PC-er. I motsetning til de andre leverandørene av nettlesere, har Google penger nok til å betale for at PC-leverandørene skal gjøre dette.

- Vi vil sannsynligvis inngå distribusjonsavtaler. Vi kunne samarbeide med en OEM (Original Equipment Manufacturer) og få dem til å levere datamaskiner med Chrome pre-installert, sier Sundar Pichai, visepresident i Google med ansvar produkthåndtering, til Times Online.

Ifølge Pichai skal betatestingen av Chrome avsluttes i januar. Da skal den første lanseringsversjonen til Windows komme. I løpet av det neste halve året skal det lanseres versjoner til Mac og Linux også.

Det kan være smart av Google å skynde seg. Microsoft lover riktignok å lansere Internet Explorer 8 i løpet av våren, men den vil ikke følge med noe operativsystem før Windows 7 slippes omkring årsskiftet 2009/2010.

Google skal, så snart den ferdigtestede utgaven av Chrome slippes, begynne å markedsføre i langt større grad enn i dag, overfor et bredere publikum.

- Vil vi legge vekten vår bak den. Vi har vært konservative fordi den fortsatt er i beta, men så snart den er ute av betaperioden vil vi jobbe hardt for å fortelle om den, sier Pichai.

Til toppen