RESULTATERFINANS

Google skviset i Nortels patentauksjon

Et konsortium på seks andre aktører fikk tilslaget, med et bud på 4,5 milliarder dollar.

1. juli 2011 - 09:07

I en pressemelding sent ut tidlig i morges norsk tid, opplyser Nortel at et konsortium av seks selskaper har kjøpt alle de over 6000 patentene og patentsøknadene i boet etter den tidligere kanadiske teleutstyrsgiganten.

Kjøpet avslutter en auksjon som har pågått siden 27. juni. Auksjonen ble varslet i desember i fjor. En rekke utsettelser skyldes stor interesse fra ledende aktører innen IT og telekom. I april prøvde Google å avverge en auksjon ved å fremme et bud på 900 millioner dollar for alle 6000 patenter.

Da Apple varslet at de ville delta i auksjonen, utløste det en antitrustgranskning ved USAs justisdepartement. Tillatelse til å være med i budkrigen om patentene kom ikke før 23. juni. Så seint som 13. juni protesterte Microsoft mot vilkårene for auksjonen, med krav om at inngåtte krysslisensieringsavtaler måtte forplikte dem som kjøpte patenter fra boet.

Det vinnende budet lød på 4,5 milliarder dollar – seks ganger mer enn det Google ville kjøpe dem for i april – og ble fremmet av et ekstraordinært konsortium av seks IT- og telegiganter: Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, Research In Motion (RIM) og Sony.

Patentene gjelder områder som trådløs kommunikasjon, 4G mobil, nettverk, optiske nett, overføring av tale, overføring over Internett, teknologi for operatører, halvlederteknologi med mer.

Salget må godkjennes av domstoler i både Canada og USA. Som ledd i denne prosessen skal det arrangeres en felles høring 11. juli. Nortel sier de tar sikte på å avslutte transaksjonen i løpet av tredje kvartal, det vil si innen utgangen av september.

Hvordan konsortiet vil håndtere patentene vil ikke bli klart før høringen 11. juli.

Flere av konsortiets medlemmer – Microsoft, RIM og Sony – er medlemmer av RPX, et børsnotert selskap hvis forretningsmodell er å verne medlemmene mot patenttroll, og som selv hadde varslet sin deltakelse i auksjonen. At toneangivende medlemmer av RPX har gått sammen med ikke-medlemmer som Apple, EMC og Ericsson om å kjøpe Nortel-patentene, kan tyde på at budene ble for store for RPX å møte, og at en utvidet allianse var nødvendig for å sikre et tilslag. Taperen i auksjonen ser ut til å være Google.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.