RESULTATERFINANS

Google snapper opp Skype-konkurrent

SIP-baserte Gizmo5 skal slås sammen med Googles øvrige taletjenester.

13. nov. 2009 - 09:02

En av Googles offisielle blogger, Google Voice Blog, bekreftet i går at søkegiganten har kjøpt Gizmo5, et selskap som leverer en tjeneste for internettelefoni med pc eller mobiltelefon, altså tilsvarende det Skype tilbyr.

Nyheten ble opprinnelig publisert mandag av nettmagasinet Techcrunch, samme dag som Google sendte ut pressemeldingen om oppkjøpet av Admob. Hva Google betaler, er ikke bekreftet. Ifølge Techcrunch dreier det seg om 30 millioner dollar.

Google har i dag to tjenester for samtaler over Internett, Google Voice som tilbyr tilleggsfunksjoner til vanlig telefoni, som transkribert talepost, og Google Talk, en lynmelder med tale. Gizmo5 lar brukerne kombinere tjenesten med Google Voice. I bloggen heter det at man tar sikte på en tettere integrasjon. Man kan videre gå ut fra at Google vil slå Gizmo5 sammen med både Voice og Talk, for å få en mest mulig allsidig konkurrent til Skype.

Gizmo5 fungerer prinsipielt på samme måte som Skype, men anvender den åpne standarden SIP framfor en proprietær protokoll. <i>Bilde: Gizmo5</i>
Gizmo5 fungerer prinsipielt på samme måte som Skype, men anvender den åpne standarden SIP framfor en proprietær protokoll. Bilde: Gizmo5

I motsetning til Skype, bygger infrastrukturen til Gizmo5 på den åpne standarden SIP. Det er følgelig å integrere Gizmo5 enn Skype med annen apparatur og tjenester, samt tilrettelegge brannmurer.

Gizmo5-tjenesten fungerer i en overgangsfase, men tar inntil videre ikke imot nye brukere.

Gizmo5 ble startet i 2003 av Michael Robertson. Han er ellers kjent som drivkraften bak to tjenester som har vært til sterk irritasjon for den internasjonale musikkbransjen: mp3.com og mp3tunes.com.

Gizmo5 er Googles fjerde oppkjøp i år, etter videokodekselskapet On2 Technologies i august, antispamselskapet Recaptcha – som tilbyr en gratis «captcha»-tjeneste for å støtte digitalisering av bøker – i september, og Admob tidligere denne uken.

Under forhandlingene som førte til forrige ukes forlik mellom Ebay og Skype-gründerne Niklas Zennström og Janus Friis, skal det ha pågått samtaler mellom Skype og Gizmo5. Tankegangen skal ha vært at dersom forhandlingene ikke førte fram, kunne Ebay kjøpt Gizmo5 med tanke på å bytte ut Skypes proprietære protokoll med SIP. Det kunne gjort det mulig å videreføre Skype-tjenesten uten å bryte med gründernes opphavsrett.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.