Google: Snoking truer demokratiet

Larry Page «dypt skuffet» over USAs myndigheter.

Google: Snoking truer demokratiet
Medgründer Larry Page i Google rammene for hva USAs etterretningsorganer kan gjøre, hvordan de gjør det og hvorfor de gjør det, bør være åpent for innsyn. Bilde: (c) Christoph Dernbach/dpa/Corbis/All Over Press

Vancouver (NTB-AFP): Amerikanske myndigheters snoking på nettet er en trussel mot demokratiet. På tide med debatt, mener Google-sjef Larry Page.

Page omtaler det som dypt skuffende at amerikanske myndigheter snoker på nettet i det skjulte. I jakten på terrormistenkte mennesker bør detaljer holdes skjult, men rammene for hva USAs etterretningsorganer kan gjøre, hvordan de gjør det og hvorfor de gjør det, bør være åpent for innsyn, mener Google-sjefen.

– Det er behov for debatt om dette. Ellers kan vi ikke ha et velfungerende demokrati. Det er bare ikke mulig, sier Page.

Page kommenterer videre at folk må få vite hvordan informasjon om dem selv blir brukt. Google-sjefen viser til at smarttelefoner samler inn og sender fra seg informasjon via nettet om hvor folk har vært og hva de har gjort. Det er viktig at folk får velge hvordan slike opplysninger kan brukes, understreker Google-sjefen. Han viser blant annet til at medisinske opplysninger, når de samles inn i stor skala og holdes anonyme, kan være til hjelp i arbeidet med medisinsk utvikling.

– Vi har egentlig ikke innsett den enorme nytten man kan få når folk deler riktig type informasjon med de rette menneskene via ordnede kanaler, sier Page.

Merknad fra digi.no-redaksjon: Uttalelsen fra Page er gitt uavhengig av gårsdagens utspill fra etterretningstjenesten NSA, som hevder at Google og andre visste om den massive innhentingen av data om internettkommunikasjon. Se artikkelen NSA-topp: – Selskapene visste om PRISM.

Les mer om: