Swift for Android

– Google snuser på Swift-språket for Android

Kan blir supplement til Java.

– Google snuser på Swift-språket for Android

Kan blir supplement til Java.

Ikke navngitte kilder i Google forteller til The Next Web at selskapet vurderer å gjøre Swift til et «first class» programmeringsspråk i Android. Swift er skapt av Apple som en arvtaker til Objective-C og har på under to år rukket å bli svært populært blant utviklere.

I desember i fjor ble Swift utgitt som åpen kildekode med Apache 2.0-lisens. Det betyr at språket, standardbibliotek, kompilator og annet kan brukes fritt av andre.

Java

Selv om Google nok forsøker å sikre seg i tilfelle ting ikke går selskapets vei i copyright-striden med Oracle, skal Swift uansett ikke være en erstatter for Java, bare et mulig alternativ. I alle fall i første omgang.

Selv om det å innføre en nytt språk i Android er en temmelig stor oppgave, fordi plattformspesifikke biblioteker, programmeringsgrensesnitt og utviklerverktøy og - ressurser må tilby støtte for språket, har det ifølge The Next Web har enkelte allerede oppnådd en viss suksess med uavhengig eksperimentering med Swift for Android.

Dette innebærer dog brukt av Android NDK og kompilering til spesifikk prosessorarkitektur.

Kotlin

Ifølge de samme kildene vurderer Google også å gjøre Kotlin til et primærspråk for Android. Det vil i så fall være langt enklere enn med Swift, siden Kotlin allerede kan kjøres på Java Virtual Machine og støttes av Android Studio, som i forrige uke ble utgitt i versjon 2.0. Et mulig skjær i sjøen skal være at kompilering av Kotlin på Android går for tregt.

Kotlin er designet av en utviklergruppe hos JetBrains og utvikles nå som et åpen kildekodeprosjekt.

The Next Web skriver at også selskaper som Facebook, Uber og IBM har vist interesse for Swift, som skal egne seg for både brukerrettede og serverorientert programvare. Men så langt har bare IBM bekreftet denne interessen offentlig.

Swift er fortsatt under betydelig utvikling. Versjonen 2.2 ble utgitt i slutten av mars med enn 30 endringer. Langt flere skal det blir når Swift 3.0 gis ut senere i år.

Til toppen