BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google-søk har blitt mye raskere

Viser søkeresultatene allerede før man har skrevet ferdig.

Med Google Instant kommer søkeresultatene fram allerede før man er ferdig med å skrive.
Med Google Instant kommer søkeresultatene fram allerede før man er ferdig med å skrive.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. sep. 2010 - 08:24

Google lanserte i går en ny søkefunksjon som kalles for Google Instant. Dette er en videreutvikling av Google Autofullfør, hvor tjenesten fram til nå har forsøkt å forutse hva brukeren er i ferd med å skrive i søkefeltet og vise dette i en liste som brukeren kan velge fra.

Med Google Instant vises ikke bare forslagene, men også søkeresultatene for de ulike forslagene, inkludert for det brukeren til nå har skrevet inn i søkefeltet. Brukeren kan dermed nesten umiddelbart se søkeresultatene, uten å måtte trykke på enter-/linjeskift-tasten. Søkeresultatene oppdateres for hvert eneste bokstav man skriver i søkefeltet. Man kan bla mellom de foreslåtte søkeuttrykkene med piltastene.

Trolig er det bare én viktig grunn til at Google ikke har tilbudt denne tjenesten tidligere, nemlig kravet til infrastrukturen. Selskapet regner med at denne nye tjenesten i gjennomsnitt vil generere mellom fem og sju ganger så mange søkeresultatsider som tidligere. I dag håndterer selskapet over en milliard søk hver dag, men dette nå trolig øke betraktelig etter hvert som Google Instant rulles ut globalt.

For brukerne kan Google Instant bety spart tid. Google mener selv at en vanlig søker vil kunne spare mellom to og fem sekunder per søk. Dersom man summerer besparelsen til alle de samtidige brukerne, vil disse til sammen spare 11 timer per sekund, oppgir Google.

Videoen nedenfor viser hvordan det nye søket fungerer.

Det er forøvrig mulig å deaktivere Google Instant i søkeinnstillingene, dersom man foretrekker at de blir vist på «gamlemåten».

Foreløpig er Google Instant bare tilgjengelig for brukere av google.com på engelsk, samt for innloggede brukere i Frankrike, Italia, Russland, Spania, Storbritannia og Tyskland. Foreløpig støttes bare nettleserne Chrome, Firefox, Internet Explorer 8 og Safari, noe blant enkelte i Opera Software har reagert på. Det er vanskelig å se noen grunn til å utelukke Opera i denne sammenhengen, for dersom man ber Opera identifisere seg som Firefox, fungerer Google Instant helt fint og her.

Google lover å gjøre tjenesten tilgjengelig for alle land og plattformer i løpet av de kommende uker og måneder. Blant annet vil den bli tilgjengelig for mobiler i løpet av høsten.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.