Google søker minst 50 toppdomener

Noen er åpenbare. Men hva skal de med .lol?

Google skal ha søkt minst 50 nye toppnivådomener. ICANN har i alt mottatt over 1900 søknader om nye generiske toppdomener.
Google skal ha søkt minst 50 nye toppnivådomener. ICANN har i alt mottatt over 1900 søknader om nye generiske toppdomener.

Noen er åpenbare. Men hva skal de med .lol?

Dagens 22 generelle toppnivådomener, tenk .com, .org eller .info, er bare utvidet med 14 varianter siden systemet ble etablert i 1984.

Antallet vil eksplodere neste år, etter et frislipp og en første auksjon på nye toppdomener. Søknadsvinduet stengte denne uken, halvannen måned på overtid grunnet rot med registeringssystemet.

Dyr fornøyelse

Ifølge nettorganet ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) har de mottatt over 1.900 søknader, som hver har kostet 185.000 dollar bare i engangs søkeavgift. Pengene er tapt for de som ikke får søknadene sine innvilget. ICANN casher altså inn over 2,15 milliarder kroner bare i avgifter.

Søkerlisten skal etter planen offentliggjøres den 13. juni, onsdag i neste uke, men enkelte aktører har allerede kunngjort noen av toppdomenene de håper å kapre.

En av dem er Google, som oppgir at frislippet er en potensiell viktig kilde til innovasjon på web. Nettgiganten skal ha søkt minst 50 nye toppdomener, ifølge AdAge.

Dette inkluderer selskapets egne merkevarer, deriblant .google og .youtube, men også en rekke toppdomener som er relatert til forretningsområder, deriblant .docs. Det forteller Googles nett-evangelist (TCP/IP-oppfinneren) Vint Cerf i et blogginnlegg.

Google har også søkt om toppdomener som de mener har «et interessant og kreativt potensial», av typen «.lol» (kjent forkortelse for uttrykket «laughing out loud»). Om dette gjenspeiler kommende produkter eller tjenester vites ikke, og kanskje vet ikke Google det selv heller.

Hvorvidt det åpnes for en ny søknadsrunde om toppnivådomener senere, og eventuelt når det vil kunne skje, er høyst uklart.

digi.no har tidligere intervjuet Cloudnames, som er eneste norske aktør som har søkt etter egne toppnivådomener. IT-gründer Rolf Larsen sa i den forbindelse at han mener frislippet representerte en unik mulighet.

Deres nettjeneste The Top Level ramser for tiden opp 155 ulike toppnivåsøknader.

    Les også:

Til toppen