JUSS OG SAMFUNN

Google sparket ansatte for snoking

Spionerte på brukernes sensitive data.

15. sep. 2010 - 10:07

Trolig er det bare Facebook som kan måle seg med Googles enorme samling av sensitive brukeropplysninger.

Med data fra over en milliard daglige søk, kartlegging gjennom omfattende annonsenettverk, brukerdata fra nettlesere, Youtube, Gmail og mye annet vet de rett og slett uhyggelig mye om store deler av verdens befolkning.

Hva skjer hvis noen av selskapets nærmere 20.000 ansatte misbruker den enorme tilliten nettbrukerne gir dem?

Google-ingeniøren David Barksdale (27) gjorde det. Gjennom flere måneder snoket han på minst fire tenåringers Google-kontoer.

Fikk sparken

Ingeniøren misbrukte sin stilling ved å aksessere brukernes samtalelogger fra Google Voice, samt lynmeldinger og kontaktlister fra Gmail, ifølge teknologibloggen Gawker.

Google skal ha blitt gjort oppmerksom på hendelsene i juli, og etter en etterforskning valgte selskapet å gi mannen sparken.

- Vi har gitt David Barksdale sparken for å ha brutt med Googles strenge interne retningslinjer for personvern. Vi er nøye med å kontrollere hvor mange av våre ansatte som har tilgang til systemene våre, og vi foretar jevnlige sikkerhetsoppgraderinger, heter det i en uttalelse fra Googles utviklingsdirektør Bill Coughran, gjengitt av TechCrunch.

Coughran sier at de bruker stadig mer tid på å følge med på loggene for å sikre at mekanismene for å oppdage tillitsbrudd fungerer tilfredstillende.

- Når det er sagt så vil det alltid være et begrenset antall personer som nødvendigvis må ha tilgang til disse systemene, slik at de kan administreres. Det er derfor vi tar slike hendelser så alvorlig, fortsetter han.

Har skjedd før

Dette er den andre gangen Google sparker en av sine ansatte for å snoke på sensitive brukerdata. Det har søkeselskapet bekreftet overfor TechCrunch i kjølvannet av oppsigelsen av Barksdale.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.