JUSS OG SAMFUNN

Google stålsetter seg for grilling

Eric Schmidt vil gjøre alt for å unngå Microsofts skjebne i møtet med det amerikanske senatet.

Eric Schmidt, styreleder i Google, må onsdag overbeviste amerikanske senatorer at selskapet han leder ikke misbruker sin dominerende posisjon.
Eric Schmidt, styreleder i Google, må onsdag overbeviste amerikanske senatorer at selskapet han leder ikke misbruker sin dominerende posisjon. Bilde: REUTERS/Robert Galbraith

Onsdag denne uken må Eric Schmidt forklare seg for en komite i det amerikanske senatet. Tema er Googles posisjon i søkemarkedet, og det de amerikanske lovgiverne vil vite er hvorvidt Google misbruker sin dominans i dette markedet.

Det er en avgjørende høring. Det viste Microsoft. 3. mars 1998 forklarte daværende Microsoft-topp Bill Gates seg for en tilsvarende høring i det amerikanske Senatet. To måneder etter startet prosessen mot selskapet. Amerikanske antitrust-myndigheter saksøkte programvaregiganten.

Lenge ble det spekulert i om prosessen mot Microsoft ville bryte opp selskapet. Det klarte Microsoft å unngå, men bare så vidt og med høye kostnader.

Skjebnens ironi vil ha det til at for 13 år siden var Schmidt en sterk kritiker av Microsofts dominans. Spørsmålet er om han vil møte noen av sine gamle argumenter mot Microsoft i døren når de amerikanske senatorene startet utspørringen onsdag.

Wall Street Journal melder at Google ikke har spart på ressursene for å forberede hele organisasjonen til onsdagens høring. 13 lobby- og PR-byråer er hyret inn for å bistå selskapet slik at det ikke blir en gjentagelse av Bill Gates forestilling, og påfølgende rettsprosess.

Google må gjøre alt de kan for å fremstå som et ryddig selskap, som turnerer det faktum at de har nær full dominans i det amerikanske og europeiske søkemarkedet. Microsoft er et av selskapene som er meget kritiske til hvordan Google bruker sin dominerende søkeposisjon til å få konkurransefordeler i andre markeder, som bedriftsoppføringer, nettbaserte kart og prissammenligningstjenester.

Blant annet har det blitt hevdet at Google endrer sine søkealgoritmer slik at konkurrenter av ulike Google-tjenester skal få lavere ranking i søkene.

I helgen blandet Eric Schmidt seg også inn i den opphetede økonomiske debatten i USA. Ifølge Bloomberg News stilte Google-sjefen opp i TV-showet «This Week with Christiane Amanpour» på TV-kanalen ABC. Der kom han med en klar oppfordring til amerikanske lovgivere om å stille seg bak president Barack Obamas nye forslag for å skape vekst i den amerikanske økonomien.

Han uttalte blant annet at dersom det ikke blir tatt grep, som Obamas «Job-bill» så seiler USA mot flere år med ekstraordinær lav vekst og ingen egentlig løsning på arbeidsledighetsproblemet.

Spørsmålet er om dette utspillet er politisk spill fra Schmidt, initiert av selskapets nye PR-byråer, eller om selskapet stiller seg bak Obamas innenrikspolitiske drakamp for å få den amerikanske økonomien ut av hengemyren.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.