Google stevnes for aldersdiskriminering

Rettsavgjørelse kan få store følger i Silicon Valley.

Google stevnes for aldersdiskriminering

Rettsavgjørelse kan få store følger i Silicon Valley.

Google blir av mange regnet som noe av det hippeste og kuleste man kan jobbe for i IT-bransjen. Det er en utpreget ungdommelig kultur i selskapet.

Deres fargerike og lekne kontorer rundt om i verden bærer vitnesbyrd om det samme. På hovedkontoret i Zürich er det for eksempel en sklie ned til kantinen. Gründerne Sergey Brinn og Larry Page dukker gjerne opp med rollerblades på pressekonferanser.

Men ikke alle har trivdes like godt i miljøet. Ikke minst Brian Reid, en tidligere operativ leder som i 2004 gikk til sak mot Google etter å ha mistet jobben.

Reid, som den gangen var 54 år, hevder han ble mobbet for alderen sin og fortalt at han ikke passet inn i kulturen deres.

En domstol avslo i 2005 anklagene om aldersdiskriminering, med henvisning til at alderen til vedkommende ikke var avgjørende for oppsigelsen, men Reid vant en ankesak i 2007.

Avgjørelsen slo fast at det var klare bevis for aldersdiskriminering, men også at Google hadde legitime grunner for hans avskjed.

Siden har tvisten rullet videre i rettsapparatet, og torsdag avgjorde domstolen California Supreme Court at saken skal opp for retten.

En rekke lignende tilfeller skal tidligere ha blitt blokkert av en doktrine om såkalte «løse bemerkninger». Prosedyren har gitt slengbemerkningen på arbeidsplassen liten bevisverdi i amerikansk rett.

Juridiske eksperter sier til avisen Wall Street Journal at rettavgjørelsen torsdag gjør det vanskeligere for bedrifter i California å få lignende saker avvist.

De mener dette baner vei for at ansatte i større grad får prøvd saken sin for retten.

En talsmann for Google sier i en uttalelse at Reid ikke mistet jobben på grunn av alderen, og at selskapet ser frem til å bevise overfor retten sine legitime, ikke-diskriminerende beveggrunner for hvorfor han måtte gå.

- Silicon Valley har en ungdomskultur og Reid ble et offer for dette, sier advokaten som representerer Brian Reid i en kommenter til avisen.

Reid, som i dag er 60 år, er en IT-veteran. Før han begynte i Google i 2002 ledet han blant annet en gruppe som skapte den første brannmuren i 1987, samt søkemotoren AltaVista i 1991. Reid tok doktorgraden i informatikk i 1980. (En lengre artikkel på Wikipedia gir innblikk i hans karriere.)

60-åringen hevder at han under sin tid i Google blant annet ble kalt «en gammel mann» og at hans ideer og forslag ble avvist som «gammelt tankegods som ikke betyr noe lenger».

Blant bevisene han fremlegger er e-postmeldinger han mottok fra Google-sjefer i forkant av oppsigelsen.

I en av meldingene skriver Google-toppsjef Eric Schmidt at selskapet bør gi Reid en bonus for innsatsen hans innsats for dem, for å unngå at «en dommer konkluderer med at vi har vært for strenge».

Brain Reid krever i saken å få tilbake urealiserte opsjonsverdier for 45 millioner dollar, ifølge advokaten hans.

Reid fikk sparken i februar 2004, bare ni dager før Google kunngjorde at de skulle børsnoteres. Hvis han hadde beholdt jobben ville dette utløst en opsjonsgevinst for ham verdt om lag 10 millioner dollar.

Kilder:
Wall Street Journal
Wikipedia

Til toppen