JUSS OG SAMFUNN

Google stopper skanne-prosjekt

Google skulle skanne millioner av bøker og legge dem ut på nettet, men nå er prosjektet satt på hold.

15. aug. 2005 - 08:30

I desember i fjor lanserte Google et prosjekt, Print Library Project, der de skulle skanne alle bøkene i tre store universitetsbibliotek, i henholdsvis Harvard, Michigan og Stanford, til sammen flere millioner titler. Hensikten med prosjektet er å gjøre det mulig å søke seg fram til titlene.

    Les også:

Forleggerne, representert ved bransjeorganisasjonen Association of American Publishers, reagerte skarpt på at Google ba dem si hvilke bøker de ikke vil ha skannet, i stedet for selv å be om tillatelse til å skanne. De frykter også at bøkene vil bli lagt ut i sin helhet på nettet, og at det vil bli utgitt mengder med piratkopier. En tredje innvending er at Google tar sikte på å tjene på annonser knyttet til søkene i bokbasen, uten at forleggerne er tilbudt noen andel av disse inntektene.

Google opplyste torsdag at de legger prosjektet på hold fram til november, på grunn av motstanden fra forleggere og forfattere. I erklæringen heter det at Google tror opphavsrettsinnehaverne til slutt vil finne ut at de vil tjene på å bli med på prosjektet.

I en erklæring fra forleggerne fredag heter det at de ikke er beroliget av Googles formuleringer, siden Google fortsatt vil at opphavsrettsinnehaverne skal oppgi hvilke bøker som skal unntas fra prosjektet, i stedet for å innvilge tillatelse til hver enkelt bok. De mener dette er å snu opp ned på ansvarsforholdet som er definert i opphavsrettslovgivningen.

Skanning-prosjektet fortsetter med bøker der opphavsretten er gått ut på dato, fra folkebiblioteket i New York og Oxford University. Google vil ikke si hvor mange bøker som er skannet hittil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.