Google stopper skanne-prosjekt

Google skulle skanne millioner av bøker og legge dem ut på nettet, men nå er prosjektet satt på hold.

Google skulle skanne millioner av bøker og legge dem ut på nettet, men nå er prosjektet satt på hold.

I desember i fjor lanserte Google et prosjekt, Print Library Project, der de skulle skanne alle bøkene i tre store universitetsbibliotek, i henholdsvis Harvard, Michigan og Stanford, til sammen flere millioner titler. Hensikten med prosjektet er å gjøre det mulig å søke seg fram til titlene.

    Les også:

Forleggerne, representert ved bransjeorganisasjonen Association of American Publishers, reagerte skarpt på at Google ba dem si hvilke bøker de ikke vil ha skannet, i stedet for selv å be om tillatelse til å skanne. De frykter også at bøkene vil bli lagt ut i sin helhet på nettet, og at det vil bli utgitt mengder med piratkopier. En tredje innvending er at Google tar sikte på å tjene på annonser knyttet til søkene i bokbasen, uten at forleggerne er tilbudt noen andel av disse inntektene.

Google opplyste torsdag at de legger prosjektet på hold fram til november, på grunn av motstanden fra forleggere og forfattere. I erklæringen heter det at Google tror opphavsrettsinnehaverne til slutt vil finne ut at de vil tjene på å bli med på prosjektet.

I en erklæring fra forleggerne fredag heter det at de ikke er beroliget av Googles formuleringer, siden Google fortsatt vil at opphavsrettsinnehaverne skal oppgi hvilke bøker som skal unntas fra prosjektet, i stedet for å innvilge tillatelse til hver enkelt bok. De mener dette er å snu opp ned på ansvarsforholdet som er definert i opphavsrettslovgivningen.

Skanning-prosjektet fortsetter med bøker der opphavsretten er gått ut på dato, fra folkebiblioteket i New York og Oxford University. Google vil ikke si hvor mange bøker som er skannet hittil.

Til toppen