Google strammer inn beltet

Dropper prosjekter, kutter kostnader og forbereder seg på tøffe tider.

Google strammer inn beltet

Dropper prosjekter, kutter kostnader og forbereder seg på tøffe tider.

Google er et av verdens mest ekstravagante selskaper i forhold til hva de bruker på sine ansatte og sine kontorer. Selskapet har imponert både potensielle jobbsøkere og eksterne besøkende når de er på besøk på en av selskapets mange store kontorer.

Nå er imidlertid tidene i ferd med forandres, og det merker også Google.

Nå kutter de kostnader, dropper prosjekter og prioriterer hardt for å fokusere på tjenester og områder der de kan tjene mer penger.

Det betyr at de mange eksperimentelle prosjektene tildels settes på hold, og at de som får fortsette ikke lengre får tilgang på like mye hjelp fra andre utviklere eller fra Googles massive maskinpark.

- Når de gode tidene kommer tilbake, så vil vi være i stand til å finansiere de brilliante visjonene igjen, sier Eric Schmidt, toppsjef i Google til Wall Street Journal.

Google skal ha startet forberedelsene for svakere vekst for litt over et år siden, noe som stemmer godt med tidligere rapporter om at de ser på å kvitte seg med mange av de midlertidige ansatte. Den pågående finanskrisen har gjort det nødvendig for selskapet å stramme hardere inn, og gjøre det raskere en først antatt.

Selskapet henter hele 97 prosent av sine inntekter fra annonser, og det blir et tøffere marked i tiden som kommer. For å få mest mulig ut av potensialet prioriterer derfor Schmidt å hente ut mer penger fra bannerannonser, annonser på mobiler og nettbasert forretningsprogramvare.

Alle i markedet forventer kraftig vekst i mobil annonsering i tiden fremover, men fortsatt utgjør det veldig lite. I SaaS-markedet (Software as a Service) har Google fått et godt fotfeste med tjenester som blant annet utfordrer Microsofts kontorpakke Office, men det er fortsatt snakk om småpenger.

Det betyr at Google i praksis fortsatt bare har ett ben å stå på rent økonomisk, selv om de teknisk sett står støtt på mange ben.

Tidligere har det blitt rapportert at Google vil kvitte seg med store deler av sine 10.000 midlertidige ansatte. Nå rapporterer Wall Street Journal at prosessen skal være godt i gang, og at dette blant annet merkes i at det er lettere for de ansatte ved hovedkontoret å finne en ledig parkeringsplass.

Google vokste med 31 prosent i årets tredje kvartal sammenlignet med året før. Det er i utgangspunktet veldig bra for et selskap som er så stort, men sammenlignet med veksten på 92 prosent på årsbasis i 2005, så er det et tydelig signal om at vekstraketten har mistet mye av farten.

    Les også:

Til toppen