JUSS OG SAMFUNN

Google styrker Linux' patentforsvar

Et utspill fra Google gjør patentsøksmål mot Linux enda mindre sannsynlig.

13. aug. 2007 - 09:33

Open Invention Network (OIN) ble opprettet i 2005 av IBM, NEC, Novell, Philips, Red Hat og Sony. Siden har oppslutningen økt: For eksempel ble Oracle medlem i mars i år.

Hittil har alle medlemmene vært enten distributører av Linux eller utviklere av Linux-basert programvare. Google er den første sluttbrukeren i nettverket. Søketjeneste-selskapet er blant verdens største brukere av Linux.

Hensikten med OIN er å avverge patentsøksmål mot Linux.

Medlemmene forplikter seg til å krysslisensiere all sin Linux-teknologi til hverandre, og til ikke å saksøke andre medlemmer eller prøve å ta seg betalt for egne Linux-patenter. Dersom noen av dem blir saksøkt av et ikke-medlem, skal alle gå sammen om forsvaret. Forsvaret innebærer også motangrep: Den som saksøker et OIN-medlem for påstått patentbrudd, vil oppleve angrep mot egne patenter.

Patentavtalene som Microsoft har inngått de siste månedene med Linux-distributører som Novell, LG Electronics, Linspire og Xandros, samt Dell, kan betraktes som et defensivt trekk mot OIN.

Microsoft har uttalt at Linux bryter 107 av selskapets patenter, og at annen programvare i åpen kildekode bryter ytterligere 128 patenter. Microsoft har unnlatt å spesifisere hvilke patenter det dreier seg om, og følgelig unngått å pirke på OINs forsvarsverk.

Google bekrefter at de vil skjenke egne Linux-patenter til OIN, men vil ikke kommentere omfanget.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.