Google tapte rettsak om bildesøk

Søkegiganten har tapt to søksmål om retten til å vise miniaturbilder i søkeresultater.

Google tapte rettsak om bildesøk

Søkegiganten har tapt to søksmål om retten til å vise miniaturbilder i søkeresultater.

Verden mest populære søkemotor tapte to søksmål om opphavsrett i Tyskland i går.

En domstol i Hamburg har besluttet at Googles bildesøk bryter tysk opphavsrett ved å vise miniatyrbilder av beskyttet åndsverk i sitt bildesøk.

Den tyske fotografen Michael Bernhard og tegneserieskaperen Thomas Horn saksøkte Google og forlangte deres bilder fjernet fra søketjenestens indeks.

Ifølge dommeren i Bernhards sak spiller det ingen rolle om miniatyrbildene er mye mindre enn de originale bildefilene, og at de fremvises i en lavere oppløsning. Videre sier domstolens avgjørelse at det ikke kan skapes nye verk ved å vise frem bildene på denne måten, og dermed kan det heller ikke rettferdiggjøres å vise dem frem uten tillatelse.

Uklar norsk status

- Søk på nettet har blitt viktig som kulturformidling, samtidig er den juridiske statusen uklar, fortalte Gisle Hannemyr fra Universitet i Oslo på et møte om delingskultur der digi.no var til stede i forrige uke.

Hannemyr pekte blant annet på at professor i rettsinformatikk Jon Bing mener lenking er tilgjengeliggjøring av verk, en oppfatning han selv ikke deler. Hannemyr håper norske politikere skjærer igjennom og vedtar en gang for alle at det skal være lov å lenke, og at det skal være tillatt å indeksere for søk.

Hva med robots.txt?

Søkemotorer og deres automatiske indekseringsagenter har ingen mekanismer som kan avgjøre om en bildefil er beskyttet av opphavsrett, men Google og de fleste andre søketjenestene sjekker etter en fil som heter robots.txt, og de respekterer eventuell spesifikasjon av hva de får lov til å indeksere eller ikke. Dette kunne de fornærmede tyske kunstnerne gjort, men valgte altså heller å ta saken til retten.

Googles tyske talsmann har ifølge Bloomberg så langt ikke kommentert avgjørelsen.

Dommen kan bli anket, men dersom denne skulle bli stående som gjeldende rett, er det sannsynlig at Google vil blokkere sitt bildesøk for tyske brukere.

    Les også:

Til toppen