Google tar bølgen for samarbeid på nett

Vil samle all nettkommunikasjon i én eneste tjeneste.

Google tar bølgen for samarbeid på nett
Bilde:

Google presenterte i går kveld, norsk tid, en kommende tjeneste som selskapet tror vil kunne få stor betydning for hvordan Internett-brukere kommuniserer. Tjenesten er basert på ideer framsatt av brødrene Lars og Jens Rasmussen, som begge jobber for Google. De to har tidligere vært sentrale i utviklingen av Google Maps.

Den nye tjenesten kalles for Google Wave og bølgebegrepet er sentralt i tjenesten. Man sender en «bølge» til andre brukere. Denne bølgen består av like deler samtale og dokument, hvor brukerne kan samarbeide med rikt formatert tekst, fotografier, videoer, kart, gadget eller feeder fra andre ressurser på weben.

Rasmussen-brødrene stilte opprinnelig, for mer enn to år siden, tre grunnleggende spørsmål.

* Hvorfor må vi leve med skiller mellom forskjellige typer kommunikasjon, e-post versus chat, eller samtaler versus dokumenter?

* Kunne en enkelt kommunikasjonsmodell spenne over alle eller de fleste av systemene som benyttes på weben i dag, i et jevnt kontinuum? Hvor enkelt kan vi lage det?

* Hva om vi prøvde å designe et kommunikasjonssystem som drar nytte av datamaskiners eksisterende evner, i stedet for å imitere ikke-elektroniske former?

Foreløpig er ikke Google Wave tilgjengelig for for almenheten, og selskapet har heller ikke oppgitt noen tidsramme for offentlig tilgjengelighet. Men tjenesten ble presentert under Google I/O 2009-konferansen som ble avsluttet i går. En video fra presentasjonen finnes på Google Wave-siden, hvor detaljer fra tjenesten vises fram.

Innboksen i Google Wave.
Innboksen i Google Wave.

Lars Rasmussen skriver dessuten i et blogginnlegg om enkelte av tjenestens særtrekk.

Det ene er at alt man gjør skal gjøres tilnærmet umiddelbart synlig for motparten. Dette inkluderer også tekstmeldingene. Man trenger altså ikke vente på at avsenderen skal trykke send, slik det er vanlig i dagens lynmeldingsklienter. Alle som er med i den samme bølgen skal på samme tid kunne redigere rikt innhold på samtidig. Dette åpner for samarbeid. Det skal også være mulig å spole tilbake i bølgen for å se hvordan den har utviklet seg.

Google Wave skal også inkludere støtte for naturlige språk. Dette inkluderer stavekorrigering og kontekstavhengige forslag.

I utgangspunktet vil Google Wave, som de fleste av Googles produkter, være tilgjengelig direkte fra nettleseren. Men selskapet planlegger også å tilby Wave-applikasjoner til i alle fall iPhone og Android.

Flere bilder av Google Wave finnes på denne siden.

Google planlegger å tilby Google Wave som åpen kildekode og oppfordrer utviklerfellesskapet til å bidra. Tjenesten skal være svært åpent og gi gode muligheter for utvidelser. Utviklere blir derfor invitert til å lage tjenester og innhold omkring Google Wave allerede før tjenesten lanseres.

Google Wave består av tre deler.

Den ene delen er selve produktet, som er basert på HTML 5-funksjonalitet som snart blir tilgjengelig i de fleste nettlesere. Tjenesten bygger på Google Web Toolkit. Den inkluderer blant annet et redigeringsverktøy for riktekst og støtter dessuten funksjonalitet som dra-og-slipp av blant annet fotografier.

Den andre delen er Google Wave-plattformen som tilbyr et sett med åpne programmeringsgrensesnitt (API-er) som lar utviklere integrere bølgene med andre webtjenester, samt å bygge ny utvidelser som fungerer inne i bølgene.

Den tredje delen er protokollen, som er det underliggende formatet for lagring og virkemidlene for deling av bølger. Protokollen inkluderer dessuten samtidighetskontrollen som tillater at endringer som gjøres blir umiddelbart reflektert på tvers av brukere og tjenester.

Google har publisert en artikkelen om hva Google Wave API kan brukes til på denne siden.