UTVIKLING

Google tar endelig farvel med Gears

Stort sett all funksjonaliteten har kommet med i HTML5.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. mars 2011 - 15:24

Google introduserte nettleser-pluginen Gears i 2007 for å gjøre det mulig å tilby webapplikasjoner med offline-funksjonalitet. I årene som fulgte ble Gears benyttet i forbindelse med blant annet Gmail og Google Docs, men også at eksterne tjenester som Zoho.

Allerede i 2009 kunngjorde Google at den videre satsingen på Gears ville bli begrenset. Årsaken til dette er at det meste av funksjonaliteten Gears tilbyr, nå også tilbys gjennom HTML5. Og flere av de vanligste nettleserne har allerede implementert de viktigste funksjonene. Nå legges hele prosjektet ned.

Ifølge Google erstattes offline-funksjonaliteten i stor grad av applikasjonscacher. Database-funksjonaliteten erstattes av IndexedDB API, som Google har bidratt til sammen med Microsoft og Mozilla.

Gears Blob-funksjonaliteten er i stor grad erstattet av HTML5 File API, og funsjonalitet som webworkers, geolokalisering og varsler er også på plass i flere nettlesere, inkludert Googles egen.

Gears har lenge fulgt med Chrome-installasjonen, men dette vil ta slutt fra og med Chrome 12. Gears vil ikke støtte Firefox 4 eller Internet Explorer 9.

Kildekoden til Gears vil forbli åpen og gitt ut under BSD-lisensen, slik at den stort sett kan brukes helt fritt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.