Google tar russisk Android-sak til retten

Mener operativsystemet bidrar mye til valgfrihet og åpen konkurranse.

Google tar russisk Android-sak til retten
Russiske FAS mener Google har brutt russisk konkurranselovgivning med Android. Google er sterkt uenig. Bilde: FAS (faksimile)

Google mener at de påstandene fra Yandex og Russlands konkurransetilsyn, FAS, om at selskapet misbruker dets markedsmakt knyttet til Android og bunting av Google-applikasjoner i Android, er grunnløse.

Dette skriver Reuters, som viser til et innlegg i Google offisielle blogg for Russland.

I innlegget kommer Google med fem hovedargumenter for hvorfor selskapet mener avgjørelse til FAS er feil. Det viktigste er at det allerede finnes mange Android-enheter på det russiske markedet, fra leverandører som ZTE og Xiaomi, som ikke leveres med forhåndsinstallerte Google-apper.

Google viser til at Yandex, som er selskapet som har klaget Google inn for FAS, allerede har inngått avtaler med flere av mobilprodusentene som leverer Android-enheter uten Googles apper.

Google skriver at dette er et bevis på valgfrihet og åpen konkurranse.

Les også: Google funnet skyldig i markedsmisbruk i Russland 

 

Mer åpent enn konkurrentene

Google skriver videre om at Android-apper kan lastes ned fra mange kilder, ikke bare Google Play, og at mange enheter med forhåndsinstallerte Google-apper også leveres med konkurrerende apper. 

Selskapet peker på at det ikke lenger er så krevende å installere programvare som det var tidligere, og at apper man installeres med få berøringer på skjermen.

Det vises dessuten til at søkeappen til Yandex ligger svært høyt opp på nedlastingslistene til både Apples App Store og Google Play, samt at pakken med Google-apper, som mange mobilleverandører velger å installere, bidrar til å gjøre varen kundene kjøper til en funksjonell enhet «ut av boksen».

Leste du denne? Russland vil rive ut innmaten i Android

Bøter og EU

Ingen av argumentene er nye, og også FAS har nok hørt dem tidligere, uten å vektlegge dem. I oktober ga FAS Google en frist til i dag med å slutte med den nåværende praksisen. Fristen har senere blitt utsatt til den 18. desember.

Google risikerer en bot fra FAS på inntil 15 prosent av selskapets omsetning i det russiske app-markedet i 2015.

I forrige uke ble det kjent at Yandex også har klaget Google og Android inn for EU-kommisjonen. Den formelle klagen skal ha blitt levert inn allerede i april i år. EU-kommisjonens konkurransemyndigheter har for lengst startet en etterforskning av Android. Klagen fra Yandex kommer i tillegg til klager fra blant annet lobbygruppen FairSearch.

Bakgrunn: EU til angrep mot Google