Google til angrep på døden

Apple-topp skal lede nettgigantens «månelanding».

Google til angrep på døden
Arthur Levinson har vært med å bygge opp bioteknologi-giganten Genentech og er styreleder i Apple. Nå skal han hjelpe Google med å takle noen av livest aller største utfordringer. Bilde: Martin Klimek/ZUMA Press, Inc./Alamy/All Over Press

Google har slått seg sammen med Arthur Levinson, mest kjent som styreleder i Apple, om å takle et av menneskets store problemer: Aldring og sykdom som følger med dette. Gjennom selskapet Calico, som ble lansert onsdag, skal de gjøre investeringer som de håper vil gjøre en forskjell for folkehelsen for fremtiden.

Det er ikke første gang Google begir seg inn på særs risikable investeringer: Selskapet har en lang historie for å kaste seg inn i områder som kan synes å ligge langt utenfor det som opprinnelig var kjernevirksomheten. Men de har spist seg inn i marked etter marked. Blant annet har de blitt verdensledende innenfor kartteknologi; de er en dominerende aktør innen nettlesermarkedet og de har på kort tid klart å få en dominerende posisjon innen smarttelefon-markedet.

Hva det nye selskapet faktisk skal investere i, og hvilken teknologi de skal utvikle, er ikke kjent. I en pressemelding Google sendte ut onsdag kveld er de svært sparsomme med detaljene, annet enn at selskapet skal jobbe med helse og velvære, spesielt fokusert utfordringene knyttet til aldringsrelaterte sykdommer.

– OK, så du tenker kanskje wow, dette er veldig annerledes fra det Google gjør i dag. Og du har rett. Men som vi forklarte i vårt første brev til aksjonærene våre, det er et enormt potensiale for at teknologi kan forbedre folks liv, skriver Larry Page på Google + som videre skriver at man ikke skal bli overrasket over at Google investerer i prosjekter som virker spekulative og «rare» i forhold til selskapets kjernevirksomhet.

– Selv om dette er en langsiktig investering så mener vi at vi kan gjøre store fremskritt innenfor rimelig tid, gitt at vi har de rette målene og de riktige menneskene, skriver Page videre.

Arthur Levinson, som skal lede selskapet, er ingen hvem som helst i amerikansk teknologibransje. Han er styreleder i Apple og biotech-giganten Genentech samt direktør i legemiddelselskapet Hoffmann-La Roche.