FORBRUKERTEKNOLOGI

Google tilbyr gratis WLAN

Googles tilbud om gratis Internett i San Francisco gir byens myndigheter en vanskelig utfordring.

3. okt. 2005 - 09:05

Den dynamiske borgermesteren i San Francisco, Gavin Newsom, har mange ambisjoner. En av dem er å dekke byen med rimelig trådløs internettilgang. Fredag var fristen for å levere anbud, og det er blitt kjent at Google er blant konkurrentene.

    Les også:

Det spesielle med Googles tilbud er at de vil gjøre 300 kb/s internettilgang gratis. Google tenker seg å kunne tilby større hastighet mot betaling, i samarbeid med uspesifiserte partnere. Investeringen som kreves, anslås av uavhengige til mellom 10 og 20 millioner dollar. Det vil kun være mellom åtte og tolv aksesspunkter per kvadratkilometer for gratisnettet. Tilbudet gjelder kun San Francisco og det 800.000 innbyggere. Kravet fra byens myndigheter er at minst 95 prosent av utendørs arealet og minst 90 prosent av innendørsarealet skal være dekket.

Ifølge Google skal gratisnettet i San Francisco brukes til å prøve ut nye tjenester, blant annet lokaliseringstjenester. Driften av nettet vil bli finansiert gjennom annonser, men det er ikke oppgitt hvordan dette i så fall tenkes gjennomført.

Det er ikke gitt at Google får tilslaget. Blant konkurrentene skal være EarthLink, som skal ha gått inn for en rimelig betalt tjeneste. Det er ikke klart om de ledende internetttilbydere i San Francisco, Comcast og SBC, er med på anbudskonkurransen. De tilbyr i dag ikke bare høyere hastigheter enn den Google vil gjøre gratis, men også tilleggstjenester rundt sikkerhet, innhold og foreldrekontroll.

Bare det å tilby gratis internettilgang, kan være problematisk, fordi telekomoperatørene mener det kan være et ulovlig angrep mot deres eksistensgrunnlag. De frykter at gratis Internett vil medføre gratis telefoni.

Dette kan utløse søksmål for brudd på konkurranselovgivningen.

En annen amerikansk by, Philadelphia, er i gang med et prosjekt for gratis trådløs internettilgang. Der truet telekomoperatørene med søksmål fordi gratis internettilgang åpner for gratis telefoni, og følge undergraver deres inntektsgrunnlag. Det endte med at guvernøren i delstaten Pennsylvania måtte inngå et kompromiss og gjøre det klart at gratis Internett i Philadelphia skal være et unntakstilfelle.

Myndighetene i San Francisco har ikke gitt signaler med tanke på hvordan de vil håndtere anbudet videre, annet enn at de fortsatt er i ferd med å vurdere premissene for avgjørelsen. Det som er klart, er at borgermester Newsom vil ha nettet operativt i løpet av 2006.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.