Google tjente 19 milliarder

Larry Page ser ingen grunn til å deppe.

Google tjente 19 milliarder
Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Google har lagt fram sine regnskaptall for første kvartal. Kjernevirksomheten omsatte for 12,95 milliarder dollar, opp 22 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Ytterligere én milliard dollar må legges til fra Motorola Mobility, maskinvareselskapet Google slukte i 2012. Til sammen gir det en omsetningsvekst på 31 prosent til 13,97 milliarder dollar.

Søkegiganten greide ikke helt å innfri analytikernes forventninger (14,23 milliarder dollar), ifølge ZDnet.

Totalt gjør søkegiganten opp årets første kvartal med et driftsresultat på 3,35 milliarder dollar, tilsvarende 19,5 milliarder norske kroner. Det er opp 15,92 prosent fra samme tid i fjor.

Blandet

På den ene siden har Google levert litt svakere omsetningen enn markedet forestilte seg. Men de har også levert en bedre bunnlinje og resultat per aksje enn ventet.

Toppsjef Larry Page sier seg svært fornøyd.

– Vi har fått en meget god start på 2013, sier han i en uttalelse.

Det er verdt å merke seg at Motorolas omsetning faller kraftig. I forrige kvartal solgte de for 1,51 milliard dollar. En halv milliard mindre nå altså. Enheten påførte Google et tap på 271 millioner dollar i løpet av årets tre første måneder.

Det er likevel en forbedring fra tidligere. Motorola fikk et negativt driftresultat på 352 millioner dollar forrige kvartal og 527 millioner dollar i tap kvartalet før det igjen. Enheten har vært gjennom en kraftig omstrukturering med oppsigelse av 1200 ansatte, men det gjenstår altså en del for å få lønnsomhet.

12...6...4...

Det kanskje viktigste nøkkeltallet for Google er snittprisen kundene betaler for at noen klikker på annonser, hvilket er og blir selskapets kjernevirksomhet.

Snittprisen kundene betaler for klikk på annonser fortsetter å falle, men bare med 4 prosent – mot 6 prosent i forrige kvartal og 12 prosent for ett år siden. Prisfallet er nå det laveste siden Google begynte å merke denne trenden i fjerde kvartal 2011.

Antallet klikk økte 20 prosent mot samme periode i fjor. Det er også opp 3 prosent fra forrige kvartal.

Andelen av omsetningen som Google deler med partnere, det selskapet omtaler som trafikk-kjøpekostnader, ligger flatt på 25 prosent. En fjerdedel av inntektene tilsvarende 2,96 milliard dollar går altså til partnere.

Har 50 milliarder dollar på bok

På samme tid i fjor hadde Google drøyt 49 milliarder dollar i kontanter og lett omsettelige verdipapirer. Krigskassen er nå økt til 50,1 milliarder dollar. Søkegiganten har for tiden nærmere 54.000 fulltidsansatte, det samme som ved inngangen til året.

Google-aksjen falt først 2 prosent til 765,91 dollar ved New York-børsenes stengetid, men styrket seg siden noe i utvidet handel. Aksjekursen har steget med om lag 8 prosent siden nyttår, rundt tre prosentpoeng mer enn Nasdaq-snittet.

    Les også:

Les mer om: