Abonner
JUSS OG SAMFUNN

Google truer med å boikotte franske aviser

Vil ikke betale for å kunne indeksere innholdet.

Franske avisutgivere ønsker en lov som gjør det mulig for dem å kreve betalt av søkemotorer som indekserer innhold i nettavisene. Ifølge BBC News har forslaget støtte fra blant annet den franske kulturministeren, Aurelie Filippetti. Den franske regjeringen er presset av foreningen for dagspressen – Syndicat de la Presse Quotidienne Nationale (SPQN).

Lovforslaget mislikes sterkt av Google, som har sendt brev til flere franske departementer. Brevet er gjengitt her, hvor Google ifølge BBC News skriver en slik lov vil true hele eksistensen til selskapets søketjeneste. I brevet truer selskapet med å nekte i indeksere det franske innholdet dersom loven blir vedtatt.

Google opplyser at selskapet videresender fire milliarder klikk i måneden til franske avisnettsteder.

I et intervju med Le Monde omtaler Filippetti brevet som oppsiktsvekkende.

– Tonen i brevet overrasket meg. Å komme med trusler er ikke en riktig måte å samtale med en demokratisk regjering, sier hun.

Noe av bakgrunnen for det hele er nettavisenes begrensede inntekter på annonsering, samtidig som at Google og selskapets søkekonkurrenter tjener betydelige penger på å indeksere og tilby søk andres innhold. Spørsmålet som er om søkemotorenes presentasjon av søkeresultatene utgjør krenkelse av opphavsrett.

Frankrike er likevel ikke først med å vurdere en slik lov. Ifølge The Telegraph ble en slik lov vedtatt i Belgia allerede i 2011, noe som har ført til at aviser som Le Soir og La Libre Belgique ikke lenger er tilgjengelig i Googles søkeresultater.

I Tyskland vedtok regjeringen en slik lov – kjent som «Lex Google» – den 29. august i år, men den har ennå ikke blitt behandlet av Forbundsdagen, det tyske parlamentet. Der er det i særlig grad Axel Springer Verlag og Bertelsman som har drevet med lobbyvirksomhet.

    Les også:

Les mer om: