JUSS OG SAMFUNN

Google truer med å gi opp Kina

Nekter å sensurere søkemotoren etter alvorlige hackerangrep.

Google og minst tyve andre selskaper ble utsatt for et «svært sofistikert» kyberangrep fra Kina. Det skjedde forrige måned, skriver nettgiganten i et blogginnlegg tirsdag kveld norsk tid.

Selskapet avviser nå den myndighetspålagte sensuren av søkemotoren i Kina. Det kan markere slutten på søkemotorens tilstedeværelse i verdens mest folkerike land.

- Vår etterforskning viser at angrepet hadde som hovedmål å få tilgang til Gmail-kontoer til kinesiske menneskerettsaktivister, skriver selskapet.

Ble hacket

Google hevder at angriperne ikke lykkes fullstendig, men innrømmer at de skaffet seg delvis tilgang til to e-postkontoer, inkludert informasjon om når disse var opprettet og innholdet i e-postens emnefelt. Det er alvorlig nok, men Google understreker at innholdet i meldingene ikke er kommet på avveie.

Etterforskningen skal også ha avdekket rutinemessig overvåking av Gmail-kontoene til en rekke amerikanske, kinesiske og europeiske menneskerettighetsaktivister. Her skal tredjepart ha hatt full tilgang, men Google hevder dette ikke skyldes sikkerhetsbrudd hos dem.

- Disse kontorene er trolig hacket ved hjelp av phishing-svindel eller skadevare installert på ofrenes PC-er, mener de.

Googles kinesiske søkemotor ble lansert for akkurat fire år siden. De har hele tiden ment at det er bedre å være tilstede som en positiv og demokratiserende kraft, om enn sensurert, enn å ikke være der overhodet. Det har selskapet fått kritikk for, blant annet fra Wikipedia-gründer Jimmy Wales.

Wikipedia nekter selv å logre for kinesisk sensur, og har blitt straffet med blokade av oppslagsverket ved en rekke anledninger.

Ferdig i Kina?

Google uttaler at de har konkludert med at de må vurdere forretningsdriften sin i Kina, i kjølvannet av angrepene og overvåkningen de har avdekket.

- Vi har bestemt at vi ikke lenger er villige til å fortsette sensuren av søkeresultater på Google.cn. De neste ukene vil vi ta dette opp med kinesiske myndigheter og undersøke om vi kan drive en helt ufiltrert versjon av søkemotoren lovlig i landet.

Google erkjenner at dette betyr at de kan bli nødt til å stenge søkemotoren, og selskapets kontorer i landet.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.