Google truer med å utestenge nyhetssider

Kan bli tvunget til å betale for indeksering.

Google truer med å utestenge nyhetssider
Googles styreleder Eric Schmidt jobber for å stanse europeiske krav om betaling for å indekstere nyheter. Bilde: Bloomberg/All Over Press

Paris (NTB-AFP): Google jobber for å stanse et forslag om å tvinge søkemotorer til å betale for å lenke til franske nyhetssider.

Google har truet med å utestenge fransk presse fra søketreffene sine dersom Frankrike vedtar et forslag om at søkemotorer skal måtte betale når de lenker til nettaviser.

Også italienske og tyske medieselskaper har reist krav om at nettsteder som Google skal betale ut en del av reklameinntektene sine gjennom søk etter nyheter.

Mandag møtte Googles styreleder Eric Schmidt Frankrikes president François Hollande og kulturminister Aurelie Filippetti for å diskutere saken.

Etter møtet oppfordret Hollande Google til å finne en løsning.

- Vi håper at Google og franske redaktører vil komme fram til en avtale innen utgangen av året, sa Hollande etter møtet.

Han understreket at selv om han ønsker at saken løses gjennom dialog, så kan en «ny lov avgjøre spørsmålet hvis det blir nødvendig»

Google har også sendt brev til franske ministre med advarsel om at man ikke kan godta en betalingslov, og at man kan bli tvunget til å stenge franske nyhetssider ute fra Google-søkene. Google er en tungvekter på internett med over fire milliarder treff i måneden verden over.

Ifølge avisen Le Figaro har Hollande så langt stilt seg positiv til forslaget om søkebetaling. Kulturministeren er også positiv, mens teknologiminister Fleur Pellerin sier hun håper Google og franske myndigheter skal bli enige om et kompromiss.

- Vi må ikke tenke at alle kamper mot nettgiganter er tapte slag, sier den franske kulturministeren om konflikten med Google.

Hun mener det er naturlig at store søkemotorer bidrar til pressefinansiering, mens Google selv mener en slik lov vil true selskapets eksistens. (©NTB)

Les mer om: