RESULTATERFINANS

Google tynges i tøff krig om talentene

Milliardoverskudd - men straffes hardt på børsen.

Google la i går frem regnskapstallene for årets første kvartal. De viser en omsetning på 8,58 milliarder dollar, som tilsvarer rundt 46,4 milliarder kroner. Det er opp 27 prosent fra første kvartal i 2010.

Netto fikk søkegiganten et resultat på 2,3 milliarder dollar. Beløpet tilsvarer 12,5 milliarder kroner, opp 17 prosent fra i fjor.

Falt kraftig

Milliardoverskuddet er likevel dårligere enn forventet blant analytikerne på Wall Street. Googles aksjekurs raste i går ned over 5,5 prosent i utvidet handel etter at tallene ble kjent.

Kriger om talentene

Noe av bakgrunnen er en kraftig økning i selskapets lønnsutgifter. Her spiller krigen mot Facebook inn, og det er kjent at Google har måttet åpne lommeboka på vidt gap for å unngå å miste mange kloke hoder til konkurrentene.

I høst ble situasjonen så prekær at Google tilsynelatende ble tvunget til å gi alle ansatte et 10 prosents ekstraordinært lønnshopp. Denne belastningen er første gang med i dette kvartalsregnskapet.

Kostnadene til drift av datasentre økte i perioden til 897 millioner dollar, eller drøyt 10 prosent av omsetningen. I fjor på samme tid utgjorde denne utgiften henholdvis 741 millioner dollar og 11 prosent av omsetningen.

De øvrige driftsutgiftene, som i hovedsak er lønn til ansatte, økte voldsomt til 2,84 milliarder dollar, eller en tredjedel av omsetningen. Det er én milliard dollar mer enn selskapet brukte på samme post første kvartal 2010.

Det har tidligere vært spekulert i om Google har måttet punge ut fete aksjeposter for å beholde nøkkelansatte, som skal ha vært fristet til toppjobber i Twitter. Dette blir langt på vei bekreftet i regnskapet:

Utbetaling av aksjebaserte kompensasjoner økte kraftig til 432 millioner dollar. Det er opp hele 141 millioner dollar sammenlignet med første kvartal i fjor.

Som før tjener Google nesten alle pengene sine på to forretningsområder, begge tilknyttet annonser. 69 prosent av alle inntektene stammer fra Googles egne nettsteder. 28 prosent strømmer inn fra partnere, det vil si AdSense-nettverket.

Pengebingen til Google besto ved inngangen til april måned av kontanter og verdipapirer verdt 36,7 milliarder dollar.

Det er nå 26.316 fulltids ansatte i selskapet, opp nesten 2.000 siden nyttår.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.