JUSS OG SAMFUNN

Google unngår trolig kjempebot fra EU

EU-kommisær Joaquín Almunia er tilfreds med nye innrømmelser.

Slik vil Google presentere søketreff fra rivaliserende, spesialiserte søketjenester i Googles egen søketjeneste.
Slik vil Google presentere søketreff fra rivaliserende, spesialiserte søketjenester i Googles egen søketjeneste. Bilde: EU-kommisjonen/Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. feb. 2014 - 14:13

Joaquín Almunia, EU-kommisæren med ansvar for konkurranse, kunngjorde i dag at Google har gitt kommisjonen et bedre forliksforslag i forbindelse med kommisjonens antitrust-etterforskning angående søk- og annonsering på Internett.

Google garanterer nå at hver gang selskapet henviser til sine egne, spesialiserte søketjenester på selskapets nettsted, så skal også tjenestene til tre rivaler gjøres klart synlige for brukerne og på en måte som kan sammenlignes med den Google bruker for selskapets egne tjenester for kategorier som produkter, restauranter, hoteller og annet.

Hvilke av rivalene som skal vises, skal til enhver tid velges ved hjelp av en objektiv metode. Ifølge New York Times vil dette skje gjennom en slags auksjon som en uavhengig kontrollør har oppsyn med. Rivalene vil altså måtte betale Google for å få tilgang til denne plassen på Googles søkesider.

Prinsippet skal ikke bare gjelde for eksisterende tjenester, men også for nye tjenester og nye utgaver av de eksisterende tjenestene.

Forbrukerne i fokus

– Mitt oppdrag er å beskytte konkurransen til fordel for forbrukerne, ikke for konkurrentene. Jeg mener at det nye forslaget som har kommet fra Google, etter lang og vanskelige forhandlinger, nå kan komme kommisjonens bekymringer imøte, sier Almunia i en pressemelding.

– At at det hindrer Google i å forbedre selskapets egne tjenester, tilbyr det brukerne et reelt valg mellom konkurrerende tjenester på en sammenlignbar måte. Det er opptil dem [brukerne, red. anm.] å velge det beste alternativet. Denne måten vil både åpne for og oppfordre til innovasjon og forbedring av tilbudene til både Google og selskapets rivaler. Ved å gjøre dette forslaget om til en juridisk bindende forpliktelse for Google vil sikre at konkurranseforholdene både gjenopprettes raskt og opprettholdes i de kommende årene, sier Almunia. En avtale vil gjelde for hele EØS-området i fem år.

Flere forpliktelser

I tillegg til det nevnte, vil Google gi innholdsleverandører mulighet til å melde seg ut av Google spesialiserte søketjenester uten at de på annet vis straffes av Google. Google skal fjerne eksklusivitetskrav i selskapets avtaler med utgivere i forbindelse med søkeannonsering. Det betyr at annonsekampanjer på Googles søketjeneste også kan foregå på konkurrerende søketjenester.

Ifølge Googles forslag skal et uavhengig organ ha oppsyn ned at Google faktisk overholder disse forpliktelsene.

I tiden framover skal EU-kommisjonen informere Googles rivaler, som har stått bak klagen til EU-kommisjonen, om hvorfor kommisjonen mener at Googles tilbud kommer kommisjonens bekymringer imøte. Rivalene vil da ha muligheten til å gjøre sine synspunkter kjent for kommisjonen, før kommisjonen tar en endelig beslutning om å gjøre forpliktelsene til Google juridisk bindende.

Siste mulighet

Utkastet fra Google er det tredje i rekken. Almunia skal ha gjort det klart at det ikke ville bli et fjerde. Dersom Google ikke hadde strukket seg betydelig i denne siste runden, ville saken høyst sannsynlig endt opp i EU-domstolen med utsikter om en milliardbot til Google. Det skal sannsynligvis mye til for at dette vil skje nå, siden kommisjonen tross alt kjenner til de innvendingene rivalene har hatt mot de forrige forslagene fra Google.

EU-kommisjonen har på denne siden offentliggjort flere detaljer om Google nyeste forslag, inkludert illustrasjoner over hvordan Google foreslår at de rivaliserende tjenestene skal vises i søketreffene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.