Google USA tar opp igjen bokskanning

I USA har Google tatt opp igjen skanningen av biblioteksbøker og gjort verk med utgått opphavsrettsvern søkbare.

I USA har Google tatt opp igjen skanningen av biblioteksbøker og gjort verk med utgått opphavsrettsvern søkbare.

I USA har Google tatt opp igjen skanningen av biblioteksbøker. Flere tusen titler med utgått opphavsrettsvern er gjort søkbare gjennom print.google.com. Bruken av tjenesten krever at man registrerer seg med kontrollerbar e-postadresse og passord.

Skanningen var lagt midlertidig på is på grunn av søksmål fra henholdsvis forleggere og forfattere. Bøkene som er lagt ut nå, skal være opphavsrettslig frie verk, og består i all hovedsak av titler utgitt før 1923.

Noen av titlene er sjeldne bøker som ikke tidligere er lagt ut på nett. Andre er klassikere som har vært fritt tilgjengelig i digital form i mange år.

En stikkprøve tyder på at Google går lenger i sitt opphavsrettsvern enn mange akademiske institusjoner.

Søk i Google Print gir for eksempel straks treff på Ulysses av James Joyce ved søk etter den berømte metaforen «poached eyes on ghost», og man kan lese den grafiske faksimilen av siden der den står, samt et par tre sider før og etter, men ikke mer. Søk etter denne romanens åpningsfrase «stately, plump Buck Mulligan» gir korrekt treff, men bokas startside er unntatt visning. En hjelpetekst forklarer at man innimellom unntar sider for visning, av ulike grunner. Årsaken her er at boken fortsatt er underlagt opphavsrettsvern.

Søk i vanlig Google etter de samme frasene gir straks tilgang til flere nettsteder som tilbyr hele verket i digital form i ulike formater, til både søk og gratis nedlasting.

Her vises teksten i vanlig format, ikke som på Google Print i grafisk format. Man kan med andre ord klippe og kopiere, i motsetning til Google Print.

    Les også:

(Takk til jurist Gunda Djupvik i Nasjonalbiblioteket som kritiserte ordbruken «offentlig domene» og foreslo «opphavsrettslig frie verk» som den korrekte norske betegnelsen.)

Til toppen