Google utfordrer Wikipedia med «Knol»

En ny type fagartikkel skal komme høyt oppe på trefflisten når folk søker på Google.

Google utfordrer Wikipedia med «Knol»

En ny type fagartikkel skal komme høyt oppe på trefflisten når folk søker på Google.

På en av Googles offisielle blogg kunngjør selskapets «vice president engineeering» Udi Manber et nytt prosjekt kalt «knol».

Betegnelsen knol viser både til selve prosjektet og til den bestemte typen fagartikkel som Google vil skal blomstre på web i tiden framover. Konseptet har vært utviklet i samarbeid med spesielt utvalgte eksperter, og skal fortsatt være i første testfase.

Poenget med en knol – uttrykket skal oppfattes som en «kunnskapsenhet» – er å gi eksperter anledning til å skrive fagartikler under fullt navn, og være garantert å komme høyt på Googles trefflister. Artiklene skal gis en enhetlig form, og Google vil tilby et verktøy som lar skribenter følge malen.

– En knol om et gitt emne er ment å være det første den som søker etter et bestemt emne for første gang, vil ha lyst til å lese, skriver Manber.

I motsetning til Wikipedia, skal en knol framheve sin forfatter, med navn, tittel, stilling og bilde øverst på siden.

– Målet er å få knoller til å dekke alle emner, fra vitenskapelige begreper til medisinsk informasjon, fra geografi og historie til underholdning, fra produktinformasjon til «gjør det selv»-anvisninger, skriver Manber.

Han lover at Google ikke på noen måte vil redigere tekst eller bilder, eller godkjenne noe av innholdet: Alt redaksjonelt ansvar tilfaller forfatteren, og enhver vil være fri til å skrive.

Om populære emner vil det selvsagt være konkurrerende knoller.

Å skrive en knol, er samtidig å utsette seg for vurderinger og kritikk. Det vil være anledning for enhver å legge inn kommentarer og spørsmål, gi en karakter til knollen og legge inn en anmeldelse.

I likhet med andre fagartikler, skal knoller inneholde referanser og lenker. En forfatter kan også velge å tillate annonser i tilknytning til sin knoll. I så fall lover Google at vedkommende vil tilkjennes «en vesentlig del» av annonseinntektene som knollen genererer.

Google sier at de ikke vil forlange eksklusivitet: En knol-forfatter står fritt til å publisere sine knol hvor det måtte være

Her er et eksempel på knol, slik Google ser for seg malen per i dag: Insomnia – Risk factors, diagnosis and treatment.

Google lover at de vil slippe verktøyet snart, og sier de har svært store forventninger til det de mener er en helt ny type kunnskapsspredende tjeneste på web.

Her er hele blogg-innlegget til Manber: Encouraging people to contribute knowledge.

Til toppen