JUSS OG SAMFUNN

Google utsetter mobillansering i Kina

Et første skritt mot full utrekking?

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. jan. 2010 - 15:09

Google har ifølge BBC News utsatt den planlagte lanseringen av to Android-baserte mobiltelefoner i Kina. Lanseringen skulle etter planen ha skjedd i morgen.

Kunngjøringen av dette kom omtrent samtidig som at den kinesiske regjeringen sa at Google og andre utenlandske selskaper må overholde landets lover og tradisjoner.

De to mobilene blir produsert av henholdsvis Samsung og Motorola og skulle lanseres i samarbeid med den kinesiske mobiloperatøren China Unicom.

Bakgrunnen for det hele er et hackerangrep som har blitt rettet mot blant annet Google sent i fjor. Angrepet ble gjort fra Kina og ble tilsynelatende gjort for å få tilgang til Gmail-kontoene til både menneskerettsaktivister og journalister i Kina.

Som et resultat av dette vil ikke Google lenger sensurere resultatene som selskapets søketjeneste tilbyr i Kina, selv om dette eventuelt betyr at selskapet må legge ned virksomheten i landet.

Pressefrihetsorganisasjonen Reporters sans frontières oppgir i en melding at den sterkt fordømmer angrepene. Samtidig uttrykker organisasjonen beklagelse over at ledende selskaper i Internett-sektoren, med Microsoft i spissen, ikke danner felles front med Google mot de kinesiske myndighetene og deres sensurvirksomhet.

Microsofts toppsjef, Steve Ballmer, gikk tidlig ut og kunngjorde at Microsoft ikke har noen planer om å trekke seg ut av Kina. Det skal forøvrig være en sårbarhet i Microsofts nettleser, Internet Explorer, som har muliggjort angrepene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.