Rett til å bli glemt

Google utvider retten til å bli glemt

Gir etter for det de selv kalte en skremmende trend.

Google har snudd på flisa, og skal nå sensurere resultater for enkelte søkeord for europeiske brukere på alle sine domener.
Google har snudd på flisa, og skal nå sensurere resultater for enkelte søkeord for europeiske brukere på alle sine domener. (Bilde: Den europeiske unions domstol)

Gir etter for det de selv kalte en skremmende trend.

Skremmende trend. Det kalte Google Frankrikes forsøk på å få selskapet til å fjerne enkelte treff fra søkemotoren for franske innbyggere.

Det skulle ikke bare gjelde søk fra Google.fr, noe selskapet gikk med på etter at det ble vedtatt av EU i fjor, men fra alle Googles domener.

Google nektet, og mente at man ikke kunne tvinge et lands sensurregler over på brukere i andre land. I en slik verden ville internett «aldri bli friere enn det minst frie landet».

Franske datamyndigheter, som har gått i bresjen i kampen på vegne av EU og EØS, truet selskapet med bøter  Nå ser det ut som om selskapet har funnet en løsning på problemet.

– Fra midten av februar

Ifølge BBC skal Google detektere europeiske IP-adresser, og deretter filtrere ut resultater fra samtlige av selskapets domener. På den måten blir ikke resultatene blokkert for brukere utenfor Europa.

Etter det BBC erfarer, vil dette bli implementert i midten av februar.

Altså blir det langt fra umulig (*kremt* proxy), men i det minste vanskeligere, å google oss frem til informasjon vi egentlig ikke skal se.

Retten til å bli glemt stammer fra 2006, og skal gi innbyggere i EU og EØS muligheten til å få fjernet informasjon om seg selv fra søkemotorer. Dette kan blant annet gjelde mindre alvorlige kriminelle forhold og ofre for såkalt hevnporno eller usanne rykter.

Til toppen