Google utvikler egen Power-server

«Flytter» programvaren over til ny plattform.

Google utvikler egen Power-server
POWER8-hovedkortet Google har utviklet. Bilde: Gordon MacKean/Google

Google-ingeniøren Gordon MacKean publiserte i går et bilde av en POWER8-basert serverhovedkort Google som Google selv har konstruert. Dette vises denne uken fram under IBMs Impact 2014-konferanse i Las Vegas.

– Vi er alltid på utkikk etter å levere best mulig tjenestekvalitet til våre brukere. Derfor har vi bygget denne serveren for portere programvare-stakken vår til POWER, skriver MacKean.

Han forteller at flyttingen av koden har gått enklere enn beregnet, delvis på grunn av at POWER8 støtter «little endian». Forskjellen på little og big endian dreier om hvorvidt den mest signifikante byten i et dataord er lagret i den minste eller største minneadressen.

POWER-arkitekturen til IBM er i utgangpunktet basert på big endian, mens x86-arkitekturen er basert på little endian.

Hvor stor betydning denne nyheten egentlig har for Google, kan diskuteres. Det er ingenting i kunngjøringen som antyder at Google vil bytte ut store deler av dagens x86-servere med POWER. Trolig vurderer selskapet løpende de muligheter som finnes.

IBMs POWER8-prosessor.
IBMs POWER8-prosessor. Bilde: Jack Plunkett/Feature Photo Service

Men Googles interesse for POWER er ikke helt ny. Selskapet var med på å grunnlegge OpenPOWER-stiftelsen i fjor med nevnte MacGordon som styreformann. Nvidia, Ubuntu og IBM er blant de øvrige medlemmene.

IBM lanserte i forrige uke verden første, kommersielt tilgjengelige POWER8-servere, som lover dramatiske ytelsesforbedringer innen blant annet «in-memory computing» og «big data».

IBM oppgir at selskapet har utført tester med POWER8-baserte IBM Power Systems som kan analysere data 50 ganger raskere enn det som oppgis å være det nyeste innen x86-baserte systemer. Andre selskaper skal ifølge IBM ha meldt om at visse analytiske spørringer skal kunne utføres mer enn tusen ganger raskere.

Installasjon av en IBM Power 840-server ved bedriften Evolving Soultions i Minnesota.
Installasjon av en IBM Power 840-server ved bedriften Evolving Soultions i Minnesota. Bilde: Andy Clayton-King/Feature Photo

Den billigste av de nye serverne skal ha en veiledende pris i USA på 7973 dollar.

    Les også: