Fuchsia OS

Google utvikler helt nytt operativsystem

Det er ikke Linux-basert.

Det er ikke Linux-basert.

Den siste uken har det blitt oppdaget at Google er i ferd med å utvikle et helt nytt operativsystem. Dette skriver blant annet Android Police. Selskapet har flere operativsystemer fra før, og i alle fall de mest kjente, inkludert Android og Chrome OS, er basert på Linux-kjernen.

Dette gjelder derimot ikke det nye operativsystemet, som kalles for Fuchsia OS og som i et åpen kildekode-prosjekt.

Det nye operativsystemet er basert på en kjerne som kalles for Magenta, og denne er igjen delvis basert på Little Kernel, et operativsystem beregnet for kjøring på små, integrerte enheter med ARM-basert prosessor.

Ikke bare IoT

Men mye tyder på at Fuchsia OS er betydelig mer skalerbart enn typiske «embedded»-operativsystemer.

Magenta omtales som den sentrale plattformen i Fuchsia OS. Plattformen består av en mikrokjerne, kombinert med den «userspace»-funksjonaliteten som er nødvendig for blant annet booting, kommunikasjon med maskinvare, samt lasting og kjøring av userspace-prosesser. Dette inkludere tjenester, drivere og biblioteker.

Fuchsia OS har også et grafisk brukergrensesnitt. Dette er basert på et annen åpen kildekodeprosjekt, Flutter, som i stor grad er skrevet i Dart-språket som opprinnelig ble utviklet av Google.

Så veldig mye mer informasjon er ikke oppgitt ennå, men det skyldes nok at Fuchsia OS ikke er helt klart for offisiell offentliggjøring ennå. 

Både x86 og ARM

Men ifølge en IRC-samtale med flere av prosjektmedlemmene, vil både mer informasjon og dokumentasjon bli utgitt etter hvert. Et utdrag av samtalen er gjengitt her av Hacker News.

I utdraget fortelles det også at Fuchsia er i stand til å starte opp på NUC-produkter med Broadwell- eller Skylake-generasjonene av Intels Core-prosessorer, i tillegg til hybrid-pc-en Acer Switch Alpha 12. Det antydes i tillegg at det vil komme støtte for Raspberry Pi 3. 

To av dem som bidrar til prosjektet, har betydelig erfaring med utvikling av operativsystemer fra før. I den nevnte Hacker News-diskusjonen nevnes det at Travis Geiselbrecht har bidratt til i alle fall BeOS, Danger, News OS, WebOS og iOS, mens Brian Swetland har bidratt til BeOS, Danger, HiptopOS og Android. 

Hvilke planer Google har for Fuchsia OS er fullstendig ukjent.

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Til toppen