FORBRUKERTEKNOLOGI

Google varsler egen salgskanal for e-bøker

Lover åpen løsning med fritt valg av leser og apparat.

1. des. 2010 - 15:57

Ifølge et oppslag i Wall Street Journal er Google klar til å lansere en e-bokhandel. Lansering ventes i USA innen nyttår, internasjonalt i løpet av første kvartal 2011.

Foretaket skal hete «Google Editions». Flere forlag er i ferd med å inngå avtaler.

Forretningsmodellen for Google Editions skal gjøre det mulig å kjøpe bøker fra Google eller fra andre nettsteder – for eksempel uavhengige bokhandlere – og legge dem til et nettbibliotek som man får tilgang til gjennom en Google-konto. Kontoen er tilgjengelig fra ethvert apparat med nettleser, som pc, mobiltelefon, nettbrett og e-boklesere. I motsetning til e-boktilbudet fra Amazon, krever ikke Google en egen applikasjon for å lese bøkene, og de vil heller ikke tilby en dedikert leser.

Det er ikke kjent hva eller hvordan Google vil ta seg betalt for å selge bøker. Antakelig blir det en ordning der Google får en andel av salget. Det ventes også et system der de som anbefaler bøker til andre, premieres dersom anbefalingen fører til salg. Uavhengige bokhandlere skal også kunne tjene på å selge bøker fra Google Editions, fra eget nettsted. Opplegget vil også gjøre det mulig å legge enn en anledning til å kjøpe bøker overalt hvor bøker omtales.

Hvem som skal levere bøker for salg gjennom Google Editions, er ikke klart. Google sier selv at de regner med å kunne tilby storparten av titlene som i dag er tilgjengelig som e-bøker. Det innebærer en forventning om at blant annet Amazon vil la sine titler selges gjennom Google Editions.

I tillegg til Google Editions, har Google et annet bokprosjekt, Google Books. Dette prosjektet tar sikte på å skanne alle verdens bøker og gjøre dem elektronisk tilgjengelig. Skanning foregår i tilknytning til flere store bibliotek. Google antar at rundt 90 prosent av prosjektet gjenstår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.