Google-verktøy skal gi raskere surf

Google lanserte onsdag en offentlig betautgave av et verktøy som skal gjøre det raskere å laste ned websider.

Google lanserte onsdag en offentlig betautgave av et verktøy som skal gjøre det raskere å laste ned websider.

Google har sluppet et betautgave av et Windows-verktøy det kaller Google Web Accelerator. Dette verktøyet skal ved hjelp av Googles globale datamaskinnettverk gjør det raskere å laste ned websider, når brukeren benytter Internet Explorer eller Firefox. Andre nettlesere kan benyttes, men da må brukeren selv endre proxy-innstillingene.

Foreløpig er det bare brukere i Nord-Amerika og Europa som skal kunne oppleve noen særlig effekt av webakseleratoren.

Google Web Accelerator benytter flere forskjellige teknikker og for at websider brukeren besøker skal lastes ned raskere. Den benytter en vanlig proxy-teknikk ved å sende forespørslene til Googles maskiner i stedet for direkte til nettstedet som sidene befinner seg på. Disse maskinene vil tilby kopier av websider som ofte blir besøkt, noe som skal gjøre dem raskere tilgjengelig enn ofte kan være fra det opprinnelige nettstedet.

Google Web Accelerator vil bare laste ned de delene av websiden som er blitt oppdatert siden sist brukeren besøkte siden. Verktøyet skal også laste ned visse websider på forhånd (prefetching), slik at brukeren slipper å vente på nedlasting når tiden er inne for å gå til disse sidene.

Google Web Accelerator skal også administrere brukerens Internett-forbindelse for å redusere forsinkelser, samt komprimere data før de blir sendt til brukerens datamaskin.

Webakseleratoren skal kun fungere med vanlige websider. Nedlasting av større filer, som programvare og multimedia, vil ikke gå raskere. Det samme gjelder websider kryptert med HTTPS-protokollen.

Ifølge News.com har flere brukere allerede meldt om visse problemer knyttet til tjenesten. Problemene er primært knyttet til personvern. Det kan virke som om tjenesten tar vare på mer data fra brukernes datamaskiner enn det som er ønskelig. Enkelte melder om at når de har besøkt nettsteder som krever innlogging, er de automatisk blitt logget inn som en annen, ukjent bruker. Dette er selvfølgelig uheldig og må rettes opp før tjenesten kan anbefales.

For de som likevel vil prøve, Google Web Accelerator er tilgjengelig på denne siden.

Til toppen