Google-veteran blir toppsjef i Yahoo

Marissa Mayer forlater sin lederstilling hos søkegiganten.

Google-veteran blir toppsjef i Yahoo
Marissa Mayer går fra stillingen som sjef for Googles kart- og lokaliseringstjenester til å være toppsjef i Yahoo. Bilde: Google

Yahoo kunngjorde i går at selskapet har utnevnt Marissa Mayer som ny president, administrerende direktør og styremedlem, gjeldende allerede fra i dag av. Hun erstatter dermed Scott Thompson, som måtte gå i mai, angivelig fordi han hadde jukset med CV-en sin.

Mayer ble født i Wausau, Wisconsin, i 1975. Hun begynte i Google i 1999 som person nummer 20, og som selskapet første kvinnelige ingeniør. I likhet med mange andre av de tidligste Google-ansatte, er hun utdannet ved Stanford University, hvor hun har en mastergrad fra 1999 innen kunstig intelligens. Hun ble æresdoktor Illinois Institute of Technology i 2009.

Mayer ble raskt en stjerne i Google, hvor hun var visepresident for søk og brukeropplevelser i ti år, fram til omorganiseringen i 2010, da Eric Schmidt overlot roret igjen til Larry Page. Inntil da hadde Mayer vært en mye brukt talsperson for selskapets ulike virksomheter, ikke bare søk. I 2008 ble hun den yngste kvinnen som noen sinne har vært med på Fortunes liste over de 50 mektigste kvinnene i amerikansk næringsliv. Hun var fortsatt med i listen i fjor.

I 2010 gikk hun over i en stilling som visepresident for Local, Maps & Location Services. Enkelte har oppfattet dette som nærmest en degradering, men mye av Googles produktutvikling de senere årene har skjedd nettopp innen disse områdene.

– Marissa er en velkjent, visjonær leder innen brukeropplevelse og produktdesign, og én av Silicon Valleys mest spennende strateger innen teknologiutvikling. Jeg ser fram til å samarbeide med henne for å forbedre Yahoos produkttilbud til våre mer enn 700 millioner månedlige besøkende, sier David Filo, medgründer i Yahoo, i en pressemelding.

New York Times beskriver Mayers overgang som litt av et kupp for Yahoo, men understreker samtidig hvilke store utfordringer Mayer vil få som leder av et selskap som fem toppsjef det siste året, to av dem riktignok bare i midlertidige stillinger.

Mayer er forøvrig gift og gravid, noe hun bekreftet så sent som i går.

    Les også:

Les mer om: