JUSS OG SAMFUNN

Google vil befri USA fra olje- og kullkraft

Planen for å lage all strøm av fornybare ressurser innen 2030 gir en netto gevinst på 1000 milliarder dollar.

2. okt. 2008 - 09:48

Google lanserte i går en plan som de mener kan gjøre USAs kraftproduksjon uavhengig av fossile ressurser som olje og kull innen 2030.

Planen vil koste anslagsvis 4400 milliarder dollar. I løpet av de 22 årene den varer, mener Google den vil generere 5400 milliarder dollar i nye verdier, slik at investeringen gir en netto gevinst på 1000 milliarder dollar.

I tillegg kommer miljøgevinster som reduserte klimautslipp og samfunnsgevinster som millioner av nye arbeidsplasser.

Planen, Clean Energy 2030, er lagt ut på Googles kunnskapstjeneste Knol av Jeffery Greenblatt, sjefen for klima- og miljøsatsingen i Google.org der selskapets ikke-kommersielle virksomhet er samlet.

Greenblatt skriver at ren energi innebærer en rekke fordeler for USA, i form av nye virksomheter, millioner av nye arbeidsplasser, billigere energi, bedre nasjonal sikkerhet og mer effektiv innsats mot global oppvarming. Det som kreves er ledelse, understreker han, og han legger til at nå, med en ny kongress og en ny president rett rundt hjørnet, er tiden inne.

Tidshorisonten på 22 år beskrives som «aggressiv og realistisk». Den er lagt opp med tanke på balanse mellom løpende kostnader og nye inntekter og effektiviseringer.

Greenblatt maner til å se Googles energiplan som en ærgjerrig utfordring og til et utgangspunkt for mer debatt, samtidig som han innrømmer at utfordringen til Nobel-prisvinner og tidligere visepresident al Gore stiller enda høyere mål.

Målene i planen er:

  • Å redusere bruken av fossile ressurser i strømproduksjon med 88 prosent – olje og kull skal ut, men noe naturgass vil gjenstå
  • Å redusere forbruket av oljeprodukter i landtransport med 38 prosent
  • Å redusere avhengigheten på importert olje med 33 prosent
  • Å redusere klimautslipp fra kraftproduksjon med 95 prosent
  • Å redusere klimautslipp fra privatbiler med 38 prosent
  • Å redusere USAs samlede klimautslipp med 48 prosent

Tiltakene i planen er fordelt på tre hovedområder: Mer effektiv bruk av energi, utvikling av fornybare energikilder som koster mindre enn kull, og oppgradering av USAs samkjøringsnett til det Google kaller «smart grid».

Google har samtidig publisert en detaljert beskrivelse av hvordan de har sørget for redusere strømforbruket i egen virksomhet – konsentrert rundt datasentraler med mange hundre tusen servere. Her er lenkene: Saving electricity one data center at a time og Commitment to Sustainable Computing.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.