Google vil bli mobil-selskap

Google har enorme ambisjoner og vil nå bla opp milliarder bli et mobil-selskap.

Google vil bli mobil-selskap

Hva skal Google gjøre, spør særlig den amerikanske internett-bransjen nå med skrekk i stemmen. For pengene flommer inn på kontoen og hintene om at Google jobber med store ting er klare.

Nå avsløres hvertfall en av planene: Google ønsker å ta steget fra å være et søkeselskap som selge reklame over internett, til å bli et mobilselskap. Foreløpig er mye ubesvart, men Google avslørte på fredag at selskapet ønsker å investere milliarder i amerikanske frekvenser.

Muligheten skapes av at det amerikanske teletilsynet FCC skal selge store frekvensbånd i januar som kan brukes til 3G. Google sa på fredag at de planlegger å kjøpe frekvenser for 4,6 milliarder dollar.

Selv dette er dog neppe nok til å bygge opp et nytt USA-dekkende mobilselskap. Og frekvensene er en ting, å bygge basestasjoner er også dyrt.

Google er lite pratsomme, men selskapet avklarte en ting overfor nervøse investorer: Google skal ikke bygge et helt nett alene. Man leter etter partnere, eksisterende mobiloperatører, som man kan inngå samarbeid med, forteller Chris Sacca, sjef for "special projects" hos Google til Bloomberg.

Planen er åpenbart at 3G-frekvensene vil derfor bli Googles forhandlingskort og bidrag inn i allianser. Disse alliansene skal så selge mobiler med innebygde Google-tjenester til sine kunder. Det er foreløpig vanskelig å se hvor stor trussel dette vil skape for selskaper som Verizon. Europeiske kunder vil ikke bli påvirket.

Fordi auksjonen dukker opp vil altså Google bruke sin dype lommebok til å kjøpe seg en større del av det mobile tjenestemarkedet. Totalt håper FCC på å selge frekvenser for 20 milliarder dollar.