– Google vil endre Android-strategien

Resultatene av omleggingen skal bli synlige allerede til høsten.

– Google vil endre Android-strategien
De kommende Nexus-enhetene vil ta i bruk neste versjon av Android, Jelly Bean. Bilde:

Enkelte mener at Google er i ferd med å miste kontrollen over Android-økosystemet. Ikke bare har Amazon og flere andre valgt å utvikle Android i sin egen retning. Mengden av ulike kombinasjoner av Android-versjoner, maskinvare og programvaretilpasninger fortsetter å vokse nærmest fra dag til dag. Applikasjonsutviklere er ganske delte i synet på hvor stort problem dette er.

Utviklerne bak applikasjonen OpenSignalMaps, som gir brukerne dekningskart for mobil- og WLAN-signaler over hele verden, har det siste halve året registrert på hva slags enheter applikasjonen har blitt tatt i bruk.

Blant de i alt 681 900 enhetene som har blitt registrert, har applikasjonen blitt tatt i bruk av hele 3997 ulike modeller.

Det er en rekke årsaker til at det finnes så mange ulike enheter. For det første er det mange produsenter av Android-enheter, som hver kommer med en rekke modeller. Dessuten er det svært mange mobiloperatører som tilbyr egne, spesialtilpassede utgaver av de samme modellene – for å kunne tilby mer diffensierte produkter. I tillegg til dette kommer mobiler hvor brukerne ikke har oppdatert til den siste tilgjengelige utgaven av Android for akkurat deres enhet, samt brukere som har installert en uoffisiell Android-versjon på sin mobil eller nettbrett. Android benyttes dessuten i økende grd av en del andre enheter enn smartmobiler og nettbrett.

Android er utgitt med en svært fri lisens, noe som gir aktørene i økosystemet stor grad av frihet til å gjøre egne tilpasninger og valg. Men langt fra alle bruker denne friheten på en måte som er til fordel for brukerne eller for det samlede økosystemet.

Strategiendring

Dette er bakteppet når Wall Street Journal denne uken skriver at Google planlegger å ta mer kontroll over Android-økosystemet. Informasjonen stammer fra ikke navngitt kilder. Google har ikke villet kommentere saken.

Den hittil siste Nexus-mobilen, Samsung Galaxy Nexus.
Den hittil siste Nexus-mobilen, Samsung Galaxy Nexus.

Allerede denne våren har Google på nytt begynt å selge Nexus-enheter uten operatørbindinger, direkte gjennom Google Play – foreløpig bare i USA. I USA selges nesten alle mobiler gjennom operatørene, som i stor grad tilbyr egne varianter av modellene til subsidierte priser.

I WSJ-artikkelen hevdes det at Google i framtiden i større grad vil forsøke å omgå mobiloperatørenes innflytelse i smartmobilmarkedet, ved å selge flere Android-mobiler direkte til kundene. Selskapet planlegger angivelig å gi flere partnere tidlig tilgang til nye utgaver av Android, kanskje så mange som fem leverandører av både smartmobiler og nettbrett. En antall ansatte fra hver av disse vil så kunne overføres til Googles hovedkontor i California for å samarbeide med Android-teamet der.

Hittil har Google med Nexus-programmet bare gitt et slikt tilbud til én leverandør om gangen. Nexus-modellene har alltid blitt levert med den aller nyeste standardutgaven av Android. Disse modellene har stort sett også vært de første til å få de siste oppdateringene fra Google. Mange andre Android-enheter, ikke minst de som tilbys av mobiloperatørene, får oppdateringene mye senere, dersom de i det hele tatt blir gjort tilgjengelige.

Mer kontroll

Kildene til WSJ sier at økt direkteslag kan bety at Google får mer kontroll over nøkkelfunksjoner, applikasjoner og tjenester som faktisk kjøres på Android-baserte enheter. Det finnes flere eksempler på at i alle fall amerikanske mobiloperatører blokkerer installasjon av enkelte applikasjoner på mobilene. Blant annet tillater ikke Verizon Wireless installasjon av Google Wallet på Galaxy Nexus.

Motorola Mobility

Planen sikter også mot å dempe bekymringene en del av aktørene måtte ha når det gjelder Googles forestående oppkjøp av Motorola Mobility. Google har flere ganger sagt at oppkjøpet ikke vil gi Motorola Mobility noen ekstra fordeler på bekostning av konkurrentene. Med den planlagte modellen kan Google gi Motorola Mobility tidlig tilgang til Android-programvaren, uten at dette går utover de andre partnerne, siden flere av disse også vil få slik tilgang.

Ifølge kildene til WSJ planlegger Google i framtiden å selge mobiler og nettbrett direkte ikke bare i USA, men også i Europa og Asia – både via selskapets nettsted og gjennom forhandlere. Salg gjennom forhandlere vil være nødvendig fordi mange potensielle kunder fortsatt liker på prøve produktene litt før de kjøpes.

Jelly Bean

Ifølge kildene er planen at et bredt utvalg av enheter vil være klare for salg innen Thanksgiving, altså i slutten av november. Enhetene vil være utstyrt med neste versjon av Android, «Jelly Bean».

Det man kan håpe på, er at et større utvalg vil gjøre Nexus-modellene langt mer synlig i markedet enn det som er tilfellet i dag. Dette kan føre til at det blir viktigere for mobilleverandørene å kunne konkurrere om å tilby enheter med siste versjon av Android, samt å gi løfter om tilgang til framtidige oppdateringer, enn det som er tilfellet i dag.

    Les også: