AVTALER & KONTRAKTER

Google vil inn i hjemmet ditt

Sluker smarte termostater og røykvarslere for 20 milliarder.

Nest er grunnlagt av to tidligere Apple-ansatte, og produktene deres er også solgt i Apples egen butikkjede. Nå havner imidlertid selskapet, kjent for den avbildede smarte røykvarsleren og termostaten, på Googles hender. Oppkjøpet kan sees i sammenheng med den klare trenden innen «tingenes internett» der stadig mer elektronikk koples mot nettet.
Nest er grunnlagt av to tidligere Apple-ansatte, og produktene deres er også solgt i Apples egen butikkjede. Nå havner imidlertid selskapet, kjent for den avbildede smarte røykvarsleren og termostaten, på Googles hender. Oppkjøpet kan sees i sammenheng med den klare trenden innen «tingenes internett» der stadig mer elektronikk koples mot nettet. Bilde: Nest Labs
14. jan. 2014 - 08:41

Google legger 3,2 milliarder dollar (19,6 milliarder kroner) kontant på bordet for den knapt tre år gamle amerikanske oppstartbedriften Nest Labs.

Oppkjøpet er et klart rykk inn i det voksende markedet for hjemmeelektronikk og apparatur som via sensorer og nettilkobling muliggjør såkalte «smarte hjem».

Nest jobber etter eget utsagn med å gjøre hverdagslige og kjedelige produkter som alle må ha til noe litt mer spennende.

Deres hittil eneste to produkter inkluderer en smart termostat, samt røykvarsler som begge er utviklet etter samme prinsipp, med tilhørende programmeringsgrensesnitt, åpen arkitektur og egne mobil-applikasjoner for automatikk, styring og varsling.

Flere har stilt seg spørsmålet om hvorfor Apple ikke kjøpte Nest. Nest ble nemlig grunnlagt av to tidligere sentrale Apple-ansatte, Tony Fadell og Matt Rogers som nå blir del av Google.

Fadell er mest kjent av disse to, som mannen som ledet utviklingen av Apples første musikkspiller og regnes som «iPodens far». I et intervju med Om Malik forklarer han hvorfor han valgte å selge selskapet sitt:

Han ønsker nå å legge vekk administrative oppgaver og gå tilbake til røttene sine som produktdesigner på heltid.

– Jeg brukte nærmere 90 prosent av tiden min på å utvikle selskapets infrastruktur, og hadde ikke tid nok å bruke på det jeg egentlig elsker: Å skape produkter og opplevelser for kundene våre. Google tilbød oss å fokusere på det, men i en skala som vil gjøre det langt enklere å lykkes, sier Nest-gründer Tony Fadell.

Nest gjør det klart at støtten for Apples iOS ikke vil bli lagt ned. Selskapet vil også fremover støtte iOS, Android, samt moderne nettlesere for kontroll med sine produkter.

De gjør også et poeng ut av personvern. Retningslinjene de har lagt seg til er sterkt begrenset til kundedata bare samlet inn for å kunne forbedre Nests egne produkter og tjenester, heter det, og det loves at dette ikke vil endre seg som følge av oppkjøpet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.