Google vil kjøpe seg et patentforsvar

Men beklager at milliardbudet på Nortels portefølje er nødvendig.

Google vil kjøpe seg et patentforsvar

Etter hvert som Google utvider produktporteføljen til stadig nye områder, opplever selskapet i økende grad å bli utsatt for patentsøksmål. Ikke minst gjelder dette på mobilsiden. Google er kanskje mer utsatt enn en del av selskapets største konkurrenter. Selskapet er fortsatt relativt ungt og har i mindre grad enn konkurrentene rukket å bygge opp en stor patentportefølje.

I et blogginnlegg skriver Kent Walker, juridisk sjef i Google, at selskapet stadig kjemper for en patentreform som i større grad belønner de som skaper de nyttigste innovasjonene for samfunnet, i stedet for dem som kommer med falske krav i tvilsomme rettssaker.

– Teknologiverdenen har nylig sett en eksplosjon i patentrettstvister, som ofte involverer programvarepatenter av lav kvalitet, og som truer med å kvele innovasjonen, skriver Walker.

– Noen av disse søksmålene har blitt etablert av mennesker eller selskaper som aldri faktisk har skapt noe. Andre er motivert av en trang til å blokkere konkurrerende produkter eller å profittere på en rivals nye teknologi, skriver Walker.

Derfor mener Walker det er ironisk at det beste forsvaret mot denne typen rettstvister er selv å ha en formidabel patentportefølje.

Dette er bakgrunnen for at Google nå har levert inn et foreløpig bud på de omkring 6000 patentene og patentsøknadene som konkursboet til Nortel ønsker å selge. Patentene gjelder teknologier innen områder som trådløs kommunikasjon, 4G, optikk, tale, Internett-søk, sosiale nettverk og halvledere.

Googles bud på 900 millioner dollar har blitt akseptert som et utgangspunkt for konkursauksjonen, som etter planen skal arrangeres i juni.

Dersom Google får tilslaget på patentporteføljen, håper selskapet at den ikke bare kan bidra til å redusere lysten til å saksøke selskapet, men også at den kan bidra til at selskapet, dets partnere partnere, samt åpen kildekode-fellesskapet som er involvert i prosjekter som Android og Chrome, vil fortsette å innovere.

– I fravær av en fornuftig reform, tror vi at dette er den beste, langsiktige løsningen for Google, våre brukere og våre partnere, skriver Walker.

    Les også:

Les mer om: