JUSS OG SAMFUNN

Google vil kjøpe seg et patentforsvar

Men beklager at milliardbudet på Nortels portefølje er nødvendig.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. apr. 2011 - 11:22

Etter hvert som Google utvider produktporteføljen til stadig nye områder, opplever selskapet i økende grad å bli utsatt for patentsøksmål. Ikke minst gjelder dette på mobilsiden. Google er kanskje mer utsatt enn en del av selskapets største konkurrenter. Selskapet er fortsatt relativt ungt og har i mindre grad enn konkurrentene rukket å bygge opp en stor patentportefølje.

I et blogginnlegg skriver Kent Walker, juridisk sjef i Google, at selskapet stadig kjemper for en patentreform som i større grad belønner de som skaper de nyttigste innovasjonene for samfunnet, i stedet for dem som kommer med falske krav i tvilsomme rettssaker.

– Teknologiverdenen har nylig sett en eksplosjon i patentrettstvister, som ofte involverer programvarepatenter av lav kvalitet, og som truer med å kvele innovasjonen, skriver Walker.

– Noen av disse søksmålene har blitt etablert av mennesker eller selskaper som aldri faktisk har skapt noe. Andre er motivert av en trang til å blokkere konkurrerende produkter eller å profittere på en rivals nye teknologi, skriver Walker.

Derfor mener Walker det er ironisk at det beste forsvaret mot denne typen rettstvister er selv å ha en formidabel patentportefølje.

Dette er bakgrunnen for at Google nå har levert inn et foreløpig bud på de omkring 6000 patentene og patentsøknadene som konkursboet til Nortel ønsker å selge. Patentene gjelder teknologier innen områder som trådløs kommunikasjon, 4G, optikk, tale, Internett-søk, sosiale nettverk og halvledere.

Googles bud på 900 millioner dollar har blitt akseptert som et utgangspunkt for konkursauksjonen, som etter planen skal arrangeres i juni.

Dersom Google får tilslaget på patentporteføljen, håper selskapet at den ikke bare kan bidra til å redusere lysten til å saksøke selskapet, men også at den kan bidra til at selskapet, dets partnere partnere, samt åpen kildekode-fellesskapet som er involvert i prosjekter som Android og Chrome, vil fortsette å innovere.

– I fravær av en fornuftig reform, tror vi at dette er den beste, langsiktige løsningen for Google, våre brukere og våre partnere, skriver Walker.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.