FORBRUKERTEKNOLOGI

Google vil la deg ha videomøter med hologrammer

Avslører flere detaljer om «Starline»-teknologien.

Er dette fremtidens videosamtaler? Google mener det.
Er dette fremtidens videosamtaler? Google mener det. Foto: Google
1. des. 2021 - 17:00

I mai avduket Google en temmelig futuristisk teknologi døpt Starline, en løsning som lar folk ha videomøter med superrealistiske, digitale utgaver av andre personer. På den offisielle bloggen sin har selskapet nå delt mer informasjon om hvordan det hele fungerer.

Project Starline er altså en løsning som er ment å revolusjonere videokonferanser og videosamtaler på en slik måte at man ikke lenger snakker med en flat gjengivelse av personer på en skjerm – men i stedet noe som tilsvarer den virkelige personen.

Stereoskopisk skjerm

Konseptet er basert på flere års forskning innen flere ulike teknologier, og i en nylig publisert, teknisk gjennomgang av teknologien utdyper Google i større teknisk detalj hva som ligger bak teknologien.

En videoutgave av gjennomgangen ser du nederst i artikkelen.

Konseptet benytter seg av en såkalt autostereoskopisk 3D-skjerm på 65 tommer som deltakerne ser hverandre på. Dette er en skjerm som viser en tredimensjonal gjengivelse av personen man snakker med, uten behov for å ha på seg briller eller annet utstyr.

Slike skjermer fungerer i korte trekk ved å produsere to sett av piksler, ett for hvert øye, som simulerer to litt ulike perspektiver av samme motiv – på samme måte som øynene våre gjør når vi observerer omgivelsene.

Google sier at oppløsningen til de stereoskopiske skjermen ligger på 45 piksler per grad, som er cirka dobbelt så mye som noen av de beste VR-briller på markedet, deriblant Oculus Quest 2.

Ulempen med stereoskopiske skjermer er at 3D-effekten er avhengig av at man ser på skjermen fra riktig vinkel. Google har løst dette ved å utstyre skjermen med hele fire kameraer som sporer ansiktet til brukeren. Disse opererer med en høy bildefrekvens på 120 bilder per sekund, og kan spore med en presisjon på under fem millimeter.

Denne krabaten er et hologram, med tilsynelatende vesentlig høyere realisme enn andre holografiske konsepter vi har sett hittil.
Les også

Nytt fremskritt: Ekstremt realistiske hologrammer er blitt en realitet

Positive tilbakemeldinger

Til å fange opp brukeren og generere et 3D-bilde brukes systemet tre sofistikerte grupper av kameraer plassert både under og over skjermen. Disse består av en kombinasjon av infrarøde kameraer som danner svært presise «dybdekart» av personen – og konvensjonelle kameraer. Ifølge Google ligger den effektive bildefrekvensen på behagelige 60 bilder per sekund.

Lydsystemet sørger for tredimensjonal lydgjengivelse via fire mikrofoner plassert rett foran deltakerne og to høyttalere på hver sin side av skjermen. Systemet fanger opp og gjengir tredimensjonal lyd som tilsynelatende kommer direkte fra munnen til personen man snakker med.

Google skriver at de har testet systemet blant egne ansatte, som til sammen har brukt Starline i tusenvis av timer. Tilbakemeldingene skal være svært positive, og mange rapporterer at opplevelsen tilsvarer det å sitte i samme rom som samtalepartneren. Særlig muligheten til å oppnå øyekontakt fremheves blant testbrukerne.

Når vi får se en bredere kommersialisering av Starline er ennå uvisst. Flere detaljer finner du på Google-bloggen og den tekniske gjennomgangen.

Er du klar for å møte dine kolleger i Virtual Reality? Også fredagspils og minigolf kan foregå på samme virtuelle måte.
Les også

Blir VR-briller det nye kontoret?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.