UTVIKLING

Google vil levere websidene dine

Lover raskere nedlasting med selskapets nye «Page Speed Service».

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. juli 2011 - 09:23

Google har lenge hatt som mål å gjøre alt på weben raskere. Det har representanter for selskapet uttalt flere ganger. Blant de mer konkrete eksempelene på dette, har til nå vært nettleserutvidelsen Page Speed, som kan hjelpe webutviklere med å optimalisere innholdet på websider for rask nedlasting.

Google har også kommet med modulen mod_pagespeed til webserveren Apache, men ikke alle har mulighet bruke denne.

    Les også:

I går avduket Google tjenesten Page Speed Service. Denne skal automatisk kunne øke leveringsfarten på websidene til interesserte nettsteder, ved å benytte en løsning som nok i stor grad minner om mod_pagespeed. Men på Googles servere.

Brukere som besøker nettsteder som leveres via Page Speed Service, vil i praksis bli ledet til Googles servere, som skriver om innholdet på websider som hentes fra nettstedeteierens vanlige webserver.

Oppsettet for dette gjøres av nettstedeieren i DNS. Når nettstedeieren registrerer seg som Page Speed Service-kunde, så oppgir man domenenavnet til nettstedet man vil at Google skal ta seg av.

Google opplyser at mange websider vil kunne lastes 25 til 60 prosent raskere med Page Speed Service. Dette avhenger nok av i hvilken grad nettstedet allerede følger prinsippene som Page Speed er basert på. Vår egen testing av et lite, temmelig statisk nettsted med mye bilder, og som allerede er temmelig optimalisert for fart, viser at det ikke alltid er like mye å hente ved å benytte Page Speed Service. Tvert imot viser testen at siden ble lastet noen prosent tregere.

Da vi testet forsiden til digi.no, som er mye mer kompleks, ble resultatet et helt annet. Siden ble lastet på omtrent 40 prosent kortere tid.

Nedlastings- og renderingtid for forsiden til digi.no. Til venstre vises originalen, til høyre vises resultatet når siden er levert via gjennom Googles Page Speed Service.
Nedlastings- og renderingtid for forsiden til digi.no. Til venstre vises originalen, til høyre vises resultatet når siden er levert via gjennom Googles Page Speed Service.

Man kan se i hvor stor grad Page Speed Service vil forbedre resultatet ved å kjøre en sammenligning på denne siden.

Som vanlig når Google åpner nye tjenester, så er også Page Speed Service begrenset til et mindre antall brukere. Ifølge Google er tjenesten foreløpig gratis, men selskapet vil ta seg betalt når tjenesten anses som mer moden.

Det går fram av FAQ-en til Page Speed Service at tjenesten har en rekke begrensninger når det gjelder innhold. Den støtter blant annet ikke Flash, streamet lyd og video, HTTPS eller opplastinger av innhold og skjemaer som er større enn 2 megabyte. Dette kan likevel løses ved å benytte et annen domene for levering av denne typen innhold.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.