UTVIKLING

Google vil slå IE9 på grafikkytelse

Kommende Chrome gjør det svært godt i Microsofts tester.

Slik starter Microsofts Psychedelic Browsing-test.
Slik starter Microsofts Psychedelic Browsing-test.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. sep. 2010 - 15:29

Internet Explorer 9 Beta viser imponerende grafikkytelse, i alle fall når det gjelder 2D-grafikk. Årsaken er at denne versjonen av nettleseren støtter GPU-akselerering (Graphics Processing Unit) av 2D-grafikk via DirectX.

Men Microsoft er ikke alene om å satse på dette området. Både Google og Mozilla vil tilby maskinvareakselert grafikk i kommende versjoner av henholdsvis Chrome og Firefox.

Google publiserte denne uken resultatene en uferdig utgave av Chrome 7 oppnådde i en håndfull av Microsofts ytelsesdemoer.

I de aller fleste tilfellene oppnådde testversjonen av Chrome det som ser ut til å være den høyest mulige bilderaten i de fleste av de aktuelle testene, nemlig 60 bilder per sekund. Det er fullt på høyde med IE9 Beta.

Også Firefox 4 beta 6, hvor 2D-grafikkakselerasjonen nå er skrudd på som standard, gjør det tilsvarende bra i de nevnte testene.

I en test hvor det ikke ser ut til å være noen øvre grense for resultatet, er Psychedelic Browsing-testen til Microsoft. Den er delt i to og dreier seg om å spinne noen mønstrede hjul rundt på skjermen så raskt som mulig.

Slik starter Microsofts Psychedelic Browsing-test.
Slik starter Microsofts Psychedelic Browsing-test.

Digi.no har testet denne med henholdsvis IE9 Beta, Firefox 4 beta 6 og i Opera 10.62. Den sistnevnte har ikke støtte for maskinvareakselert 2D-grafikk, men gjør det ofte temmelig bra i denne typen tester likevel.

IE9 gjorde det best med henholdsvis 1815 og 610 omdreininger per minutt i de to testene. Firefox 4 ligger tett bak med 1749 og 593 omdreininger per minutt. Til sammenligning greide Opera 24 omdreininger i minuttet i den første deltesten. På grunn av denne begrensede hastigheten starter ikke den andre deltesten.

Det må understrekes at denne testen ble utført på en maskin hvor annen programvare kan ha påvirket resultatene.

Selv om IE9 akkurat nå ser ut til å ha et lite forsprang på konkurrentene innen 2D-grafikk, snakker vi i alle tilfeller om utferdige utgaver. Det som egentlig betyr noe, er hvordan de ferdige utgavene oppleves. Mens Microsoft har antydet at IE9 ikke engang blir lansert på denne siden av nyttår, lover Google å komme med flere nye versjoner av Chrome i løpet av kommende månedene. Mozilla virker på sin side rimelig sikre på å lansere Firefox 4 i år.

Apple opplyser på denne siden at Safari 5 har en form for maskinvareakselerasjon, men det er vanskelig å se at den bidrar til bedre resultater i testene til Microsoft. Operas grafikkbibliotek, Vega, skal ifølge denne siden støtte maskinvareakselert grafikk, men støtten for dette er angivelig ikke aktivert i dagens utgaver av nettleseren.

I tillegg til Microsoft har også Google gitt ut noen lignende tester av grafikkytelse. Disse fungerer godt i kommende Chrome-utgaver og delvis i Firefox, men de fungerer ikke i det hele tatt i Internet Explorer 9 Beta. Dette er dog ikke overraskende.

Googles akvariumtest fungerer bare i nettlesere som støtter WebGL. Her vist i Firefox 4 beta 6.
Googles akvariumtest fungerer bare i nettlesere som støtter WebGL. Her vist i Firefox 4 beta 6.

Årsaken til dette er at disse testene dreier seg om 3D-grafikk basert på den kommende standarden WebGL. Til digi.no forteller Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge, at IE9 ikke vil støtte WebGL fordi det både er en uferdig standard og fordi den er lite brukt. Dean Hachamovitch, Microsofts IE-sjef, oppgir en noe annen begrunnelse i dette intervjuet med Cnet News.

Selv om Microsoft nekter for at det stemmer, så mener mange at hovedårsaken til at IE9 ikke får støtte for WebGL er at den er basert på OpenGL, en standard for 3D-grafikk som er en direkte konkurrent til Microsofts egen Direct3D-teknologi.

Samtlige av de andre store nettleserleverandørene bidrar til utviklingen av WebGL. Etter planen skal spesifikasjonen fryses i løpet av denne måneden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.