FORBRUKERTEKNOLOGI

Google vil utvide åpen lynmeldingsstandard

Google er med på å utvikle åpen standard for tale- og videokommunikasjon i lynmeldingsklienter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. des. 2005 - 09:15

Google er med på å utvikle multimedieutvidelser til den åpne Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) som skal gjøre det mulig for XMPP-baserte lynmeldingsklienter å benyttes til samtaler basert på tale og video.

Ifølge PCWorld.com, ledes arbeidet av Jabber Software Foundation (JSF), som tidligere denne måneden publiserte den første dokumentasjonen for et slikt sett med multimedieutvidelser, kalt Jingle (signalisering) og Jingle Audio (sesjonsformatet for lyd).

Siden Googles egen lynmeldingsklient, Google Talk, benytter XMPP som protokoll, var det naturlig for Google å bidra til arbeidet.

Google har allerede utgitt kildekode basert på utkastet til Jingle og Jingle Audio. Dette kalles Libjingleog kan benyttes av leverandører av andre lynmeldingsklienter. Koden er utgitt under en Berkeley-lignende lisens, noe som betyr at den fritt kan distribueres og benyttes i både kommersielle og ikke-kommersielle produkter.

    Les også:

En analytiker, Michael Osterman ved Osterman Research, sier at dette skrittet er viktig, fordi lynmeldingsleverandørene før eller senere vil måtte ta i bruk åpne standarder, og fellesløpet mellom bredbåndstelefoni og lynmeldinger er et område som vil trekke til seg stor interesse fra brukerne.

- Det er et viktig skritt forover i den riktige retningen. Det vil ikke endre lynmeldingsverdenen over natten, men det utgjør noe bransjen vil måtte bevege seg mot, mener Osterman.

Problemet med mange av dagens lynmeldingsklienter, slik som MSN Messenger, AIM og Yahoo Messenger, er at brukerne ikke kan snakke med hverandre. Det finnes tredjepartsklienter som støtter en rekke av nettverkene, men disse støttes ikke offisielt av tjenesteleverandørene og mangler ofte funksjonalitet som finnes i de nyeste versjonene av de offisielle klientene. Riktignok planlegger Yahoo og Microsoft en viss grad av interoperabilitet mellom deres respektive lynmeldingsnettverk, trolig en gang i 2006, men dette hjelper lite for de som benytter AIM eller ICQ.

Google har derimot basert selskapets Google Talk på en åpen plattform, som alle kan støtte, hvis de vil. Analytikere mener at hvis Google blir i stand til å trekke til seg en tilstrekkelig stor gruppe med brukere som vil benytte Google Talk, samt tilby disse interoperabilitet med andre lynmeldingsnettverk gjennom XMPP, vil dette raskt kunne bli en virkelig utfordrer til de lukkede nettverkene.

Osterman mener at både Microsoft, AOL og Yahoo burde følge godt med på dette prosjektet og seriøst vurdere en form for deltakelse.

Ifølge svenske PC för alla har AOL og Google, som en følge av Googles kjøp av fem prosent av AOL, kommet fram til at deres klienter burde kunne kommunisere med hverandre. AOL står bak både AIM- og ICQ-klientene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.