– Google vil utvikle egen CPU

Det tolkes som dårlige nyheter for Intel.

– Google vil utvikle egen CPU
Få kan matche Googles enorme maskinpark, der store deler av infrastrukturen er basert på egen design. Egne spesialiserte server-prosessorer kan være neste skritt. Bildet viser en Google-ingeniør som diagnostiserer en overopphetet CPU. Bilde: Google/Connie Zhou

Google har som kjent utviklet en svært spesialisert global datainfrastruktur. Maskinvaren i datasentralene har de i stor grad bygget selv. Gjerne med rimelige standardkomponenter, men stadig oftere med utstyr som er helt unikt og basert på egen design.

Det omfatter både servere og nettverksutstyr. De har blant annet konstruert egne svitsjer i hvert fall siden 2005.

Nå vurderer Google å designe også egne prosessorer til bruk i servere. Disse vil i så fall være basert på ARM-arkitektur, sier kilder til Bloomberg.

Søkegiganten er en av verdens største innkjøpere av server-prosessorer i dag. Dette kan få store konsekvenser, særlig for én aktør. Google er brikkegiganten Intels femte største kunde, og står for hele 4,3 prosent av omsetningen deres.

Intel-aksjen falt nærmere 3 prosent på New York-børsen i utvidet handel torsdag.

En talsperson for Google ønsker ifølge nyhetsbyrået ikke å kommentere de angivelige planene, men bekrefter at de aktivt er engasjert i å utforme infrastrukturen ved hjelp av egen maskinvaredesign – på alle nivåer understrekes det – og egen programvare.

    Les også: