BEDRIFTSTEKNOLOGI

Google viser fram briller med utvidet virkelighet

«Project Glass» demonstreres i ny video.

Skjermen på disse Project Glass-brillene er tilsynelatende gjennomsiktig og dekker bare delvis synsfeltet til brukerens ene øye.
Skjermen på disse Project Glass-brillene er tilsynelatende gjennomsiktig og dekker bare delvis synsfeltet til brukerens ene øye. Bilde: Google Project Glass
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. apr. 2012 - 11:12

Innad i Google finnes det en avdeling som kalles for Google[x]. Lite er kjent om denne gruppen, men det antas at den ledes av Google-medgründer Sergey Brin og at den bedriver avansert forskning innen områder som ligger litt til siden for det som er Googles kjernevirksomhet i dag.

I begynnelsen av februar kom det ubekreftede meldinger om at Google er i ferd med å utvikle en form for briller som tilbyr en form for utvidet virkelighet basert på informasjon hentet fra blant annet selskapets nettjenester. Det har også blitt sagt at brillene, som skal være Android-baserte, skal komme i salg i år.

I går bekreftet Google for første gang at selskapet jobber med nettopp denne typen teknologi, i et prosjekt innad i Google[x] som kalles for Project Glass.

I en kunngjøring på prosjektets Google+-side forteller tre av personene som er tilknyttet prosjektet, at det offentliggjøres nå fordi man ønsker tilbakemeldinger fra potensielle brukere om hva de tenker om saken. Kunngjøringen inneholder ingen tekniske detaljer, men lenker til videoen nedenfor som beskriver hvordan brillene potensielt vil kunne brukes.

Én av de tre som har undertegnet kunngjøringen, er Babak Parviz, som i tillegg til å være Google-ansatt, også er førsteamanuensis ved University of Washington og spesialist på bionanoteknologi. Der har han blant annet forsket på kontaktlinser med innebygd elektronikk, antenner og LED-lys, som kan vise bilder direkte foran øyet til bruken. Arbeidet er beskrevet i denne artikkelen fra 2009.

Kontaktlinser med innebygde kretser kan en gang i framtiden utgjøre en plattform for å gi brukerne overmenneskelig syn. <i>Bilde: University of Washington</i>
Kontaktlinser med innebygde kretser kan en gang i framtiden utgjøre en plattform for å gi brukerne overmenneskelig syn. Bilde: University of Washington

Brillene som nå er avbildet av Google, er langt mer elegante enn det de ble beskrevet som i de tidligere ryktene. Da ble det hevdet at de lignet på Oakleys Thump-briller.

Designstudie av hvordan Google-brillene kan bli seende ut. <i>Bilde: Google Project Glass</i>
Designstudie av hvordan Google-brillene kan bli seende ut. Bilde: Google Project Glass

Allerede har rukket å lage en parodi over Project Glass, hvor potensielle problemer med den foreslåtte teknologien, demonstreres. Se videoen nedenfor.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.