Google viser jorden i bilder

Google lanserte i går gratis programvare for brukere som ønsker å se huset sitt fra verdensrommet.

Google lanserte i går gratis programvare for brukere som ønsker å se huset sitt fra verdensrommet.

I fjor høst kjøpte Google selskapet Keyhole, som mot betaling tilbød et artig og nyttig stykke programvare som gjør det mulig for brukeren å se jordkloden fra verdensrommet. Ikke bare på avstand, men også forstørrede bilder slik at for eksempel hus og bilder kommer tydelig fram.

Nå har Google høstet fruktene av oppkjøpet og lanserer en egen serie produkter under navnet Google Earth, riktignok i betautgaver. Det enkleste av disse produktene, som nok er tilstrekkelig for de fleste, tilbys gratis.

Google Earth er et alternativ til Nasas World Wind, som også er fritt tilgjengelig, men mangler en del av de egenskapene som gjør World Wind spesiell, for eksempel muligheten for tredjeparts plug-ins.

Men Googles program virker raskere (på en fire år gammel PC) og har i mange av de tilfellene vi har prøvd, hatt bedre og nyere bildemateriale. I enkelte områder er det mulig å søke etter gatenavn (les blant annet USA), men også for bildene over Norge kan man få opptegnet et gatekart som stemmer ganske godt med virkeligheten.

I de områdene hvor Google Local-tjenesten fungerer, det vil si USA, Canada og Storbritannia, er det mulig søke etter slikt som kjøreinstruksjoner mellom to adresser, severdigheter, restaurater og mye annet, direkte fra Google Earth.

Synsvinkelen kan endres, slik at for eksempel fjell kommer fram. Dette er synlig på bildet under (forminsket), fra Mount Lee, hvor det berømte Hollywood-skiltet er plassert. I bildene fra en del amerikanske storbyer er det også mulig å se bygninger i 3D.

Nå er det likevel ikke slik at alle områder av jorden er like godt avfotografert i materialet Google benytter. Mens man enkelte steder kan telle bilene på parkeringsplassene, er det andre steder ikke mulig å skimte menneskeskapte gjenstandene overhodet.

I tillegg til gratisutgaven, tilbys en Plus-utgave som har støtte for tilkobling av en GPS-enhet, import av regneark, tegneverktøy og bedre utskrift. Dessuten finnes det en Pro-utgave hvor det blant annet er mulig å importere flere lag med informasjon, for eksempel landskapsplaner, og hvor større områder kan gjengis som i 3D.

Google Earth-programvaren er tilgjengelig på denne siden. Den er kun tilgjengelig for Windows.

Til toppen