FORBRUKERTEKNOLOGI

Google viser vei for musikknedlasting

Piratkopieringen i Kina skal bekjempes med annonsefinansiert søketjeneste.

8. aug. 2008 - 11:34

Ifølge platebransjens interesseorganisasjon IFPI er 99 prosent av all nedlastet musikk i Kina piratkopiert. Til tross for landets store befolkning utgjør markedet bare én fattig prosent av verdens lovlige musikkomsetning.

Med slike nedslående tall, er det kanskje ikke så rart at platebransjen går nye veier.

Google har denne uken lansert en musikktjeneste i Kina som gir landets innbyggere tilgang til gratis musikk.

For alle andre blir tilgang til musikken blokkert.

Tjenesten lyder navnet Music Onebox, som kobler brukere til det kinesiske nettstedet Top100.cn.

Den Beijing-baserte tjenesten har lisensavtaler med rundt 100 plateselskaper, og forhandler for tiden om kontrakt med størrelser som Sony og Warner Music, skriver nyhetsbyrået AP.

Løsningen er en annonsefinansiert søketjeneste, som gir brukere anledning til streaming og nedlasting av låter uten kostnad.

- Dette er en lovlig musikktjeneste som hjelper brukere med å unngå døde lenker, treg nedlasting, dårlige søkeresultater, dårlig kvalitet på låtene eller ukomplette sanger, sier Google i en uttalelse.

Den nye tjenesten betraktes som et ledd i Googles konkurranse med Baidu, den ledende kinesiske søketjenesten og nettportalen.

Minst 7 prosent av trafikken på Baidu skal skyldes en omstridt tjeneste for søk etter gratis – også ulisensiert – musikk. Denne tjenesten har vakt harme hos internasjonale plateselskaper, som hevder at 90 prosent av alle Baidus brukere har lastet ned piratkopiert musikk.

Google opplyser at de ikke selv får annonseinntektene fra nettjenesten.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.