FORBRUKERTEKNOLOGI

Google Wave åpner opp for 100.000

Planlegger nettbutikk der utviklere kan selge utvidelser til tjenesten.

Google åpner onsdag denne uken opp for en svært begrenset utprøving av selskapets kommende kommunikasjonsplattform, Google Wave. Men langt færre får tilgang enn de som har søkt.
Google åpner onsdag denne uken opp for en svært begrenset utprøving av selskapets kommende kommunikasjonsplattform, Google Wave. Men langt færre får tilgang enn de som har søkt.
30. sep. 2009 - 09:12

Kommunikasjonstjenesten Google Wave ble første gang demonstrert i slutten av mai under Googles I/O-konferanse. Den gangen ble det brukt store ord om hva tjenesten skulle kunne brukes til.

Wave presenteres som et sosialt samarbeidsverktøy, som knytter sammen arbeid med dokumenter, lynmeldinger, bilder, kart, feeder fra andre ressurser på weben og mye mer. Bølgebegrepet står sentralt og brukerne kan samarbeide i sanntid.

Selskapet åpner i dag onsdag opp for en utvidet, men fortsatt svært begrenset prøveperiode. Ifølge Google får 100.000 tilgang i denne omgang.

Det er likevel langt færre enn de som har søkt. Produktansvarlig Lars Rasmussen i Google sier at mer enn én million brukere har bedt om tilgang til prøveperioden, ifølge Cnet.

Brukerne som i dag får tilgang vil oppleve en tjeneste som på langt nær er lanseringsklar. Google sier i dette blogginnlegget at mye gjenstår, men at de allerede har gjort store utbedringer hva gjelder stabilitet, skalering, ytelse og brukervennlighet siden mai.

Frir til utviklere

Wave er en plattform med en serie tjenester, som blant annet baserer seg på HTML 5-funksjonalitet. Det tilbys en rekke åpne programmeringsgrensesnitt (API-er) som gjør det mulig å integrere bølgene med andre webtjenester, samt bygge helt ny funksjonalitet på plattformen.

Google har jobbet hardt med å engasjere tredjeparts utviklere for å bygge utvidelser til tjenesten. Ifølge Google har mer enn 27.000 utviklere så langt hatt tilgang.

SAP og Salesforce er blant selskapene som har kastet seg på bølgen, med prototyper som integrerer deres forretningsapplikasjoner mot plattformen.

I likhet med mange av Googles produkter, planlegger selskapet å frigjøre også Google Wave som åpen kildekode.

Nettbutikk

I det samme blogginnlegget avslører Google at de planlegger en kanal der utviklere kan selge programvare som utvider tjenestens muligheter. Dette håper de vil bidra til et sterkt økosystem rundt plattformen.

Les mer om noen av utvidelsene som er tilgjengelig på denne siden.

En videodemonstrasjon av Google Wave finnes på denne siden. Der finner du også mer informasjon og mulighet for å søke om beta-tilgang.

Er du en av de heldige som har fått tilgang? Del dine erfaringer her i debatten.

Innboksen i Google Wave, som også kan brukes til å spille dataspill over nettet.
Innboksen i Google Wave, som også kan brukes til å spille dataspill over nettet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.