- Google Wave vil overraske alle

Internetts far, Vint Cerf, tror likevel e-posten vil bestå.

- Google Wave vil overraske alle
Dr. Vinton G. Cerf, medoppfinner av TCP/IP og kjent som «nettets far». I dag er han utviklingssjef og internett-evangelist i Google. Bilde: Marius Jørgenrud

Dr. Vinton G. Cerf (66) har mer enn kanskje noen andre har bidratt til utviklingen av Internett. Som medoppfinner av TCP/IP på 70-tallet og senere mangeårig styreformann i Icann har han gurustatus.

De siste fire årene har han vært visepresident og ansvarlig for utvikling i Google.

Kommunikasjon har alltid fascinert Cerf, som også er involvert i arbeidet med en internett-protokoll som skal virke i verdensrommet.

Denne uken var han imidlertid mest opptatt av å prate om Google Wave, selskapets nye kommunikasjonsplattform, da han ble intervjuet i forbindelse med et besøk på Ingenjörsvetenskapsakademin i Stockholm.

- Det minner litt om måten man bruker Twitter på, der kommunikasjonen vokser frem i sanntid, sier han til svenske Internetworld.

Internettets far forteller at de valgte å lansere Wave ekstra tidlig, fordi de ennå ikke er sikre på hvordan tjenesten kommer til å bli brukt.

- Vi følger nøye med på konsekvensene av dette. Etter mitt syn tror jeg alle kommer til å bli overrasket over konsekvensene av Google Wave, sier han.

Sanntids kommunikasjon, og ikke minst indeksering og tilgjengeliggjøring av helt ferske data i søkemotorene er en het potet for tiden.

Dr. Vinton G. Cerf, medoppfinner av TCP/IP og kjent som «nettets far». I dag er han utviklingssjef og internett-evangelist i Google.
Dr. Vinton G. Cerf, medoppfinner av TCP/IP og kjent som «nettets far». I dag er han utviklingssjef og internett-evangelist i Google. Bilde: Marius Jørgenrud

Ingen har fått til dette i bredere skala enn Twitter, og senest denne uken ble det kjent at mikrobloggplattformen inngår samarbeid med - og skal levere innholdet sitt - både i Google og Microsofts Bing.

På Twitter deler 55 millioner brukere korte meldinger på inntil 140 tegn. Cerf sier han er overrasket over Twitters gjennomslag, men innrømmer at de korte meldingene er verdifulle.

Ifølge Internetworld er han imidlertid ikke overbevist om at alt vil dreie seg om sanntidskommunikasjon fremover. E-posten tror han vil bestå.

- I takt med at kontaktene dine spres over hele verden må vi kunne kommunisere over tidsgrensene også. Der fungerer e-post helt utmerket, sier Vint Cerf til nettstedet.

Google har som uttalt visjon å samle all verdens informasjon og gjøre den tilgjengelig for alle. For å få til det har selskapet svært mange jern i ilden.

Nettpioneren peker på tre viktige fokusområder for søkegiganten i tiden fremover: mobiltelefonen og operativsystemet Android, verktøy for samarbeid og maskinell oversettelse av språk.

Les hele intervjuet med Vint Cerf hos Internetworld.

    Les også: