JUSS OG SAMFUNN

Googles bokavtale skal vurderes juridisk

Kritikere frykter monopol på enorme boksamlinger.

30. apr. 2009 - 14:58

Google vil digitalisere og gjøre hele biblioteksamlinger tilgjengelig og søkebare i USA, gjennom prosjektet Google Book Search, men møter motbør.

Advokater ved USAs justisdepartement undersøker nå om planene bryter med antitrust-lovgivningen, ifølge Reuters.

Etter et gruppesøksmål inngikk Google høsten 2008 forlik med forfatterforeningen Authors Guild og forleggerforeningen Association of American Publishers.

Forliket kostet 125 millioner dollar og avtalen ble omtalt som tidenes bokavtale.

Kritikerne er bekymret over monopolet dette gir Google over en rekke bøker – og spesielt over bokutgivelser med uklare opphavsrettforhold, kjent som såkalte «foreldreløse verk».

Internet Archive, for norske brukere kanskje mest kjent for arkivet over gamle nettsider - Wayback Machine, er blant aktørene som frykter konkurransen. I likhet med Google driver også de å digitaliserer bøker.

- Det er legitime antitrust-spørsmål knyttet til at bare Google kan tjene penger på dette innholdet, sier leder Peter Brantley ved the Internet Archive til Reuters.

Google forsvarer avtalen, og fremholder at prosjektet vil gi langt bedre tilgang til bøkene.

- Forliket øker ikke bare tilgangen til bøker som er ute av produksjon. Brukere kan også bla igjennom og kjøpe bøker som er i sirkulasjon gjennom vårt boksøk, skriver produktsjef Adam Smith i Google Book Search i et blogginnlegg.

Avtalen gjelder foreløpig kun i USA. Ifølge Smith er det samtidig en enestående lakmustest for å utvikle lignende tjenester andre steder i verden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.